BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Teljes szövegű keresés

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bár Lotz Károly képviselő úr előrebocsátotta, lehet, hogy némely szakszerűtlen kijelentésével a törvény érdemét illetően tévedni fog, ezért elnézést kért, én sem a kijavítás és felszólalásának egyébként értékes elemei lerontásának szándékával teszem meg, de felhívnám a szíves figyelmüket, hogy nem a vizsgálóbírókról szóló törvényt tárgyalja a Parlament, hanem a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló törvényt. Természetesen Olaszországban is — csak úgy, mint a mi szándékaink szerint — az igazságügy-miniszter felügyeli az ügyészeket. A vizsgálóbírók pedig a bírói szervezet részei, és természetesen — úgy mint nálunk — az összes bíró független.
Amikor Milánóban az ön által említett ügyészeket éltette az egyébként gyászoló gyülekezet, akkor az igazságügy-miniszter alá rendelt ügyészeket éltette, és Martinelli igazságügy-miniszter úrra való hivatkozás a bírói függetlenség megsértését célzó, ön által nyilván részletesebben ismert törekvést tartalmazta volna, amelyről nem tudok.
Természetesen a törvényjavaslatnak esze ágában sincs sem az alkotmánymódosító részében, sem a többi másik kapcsolódó törvény rendelkezéseit illetően a bírói szervezet függetlenségét és a bíróság intézményét az igazságügy-miniszter vagy a Kormány más hatáskörét jelentő tényezője alá rendelni. Mi magunk sem vagyunk megelégedve azzal, Salamon László képviselő úr, úgyis mint a jogi bizottság elnöke elég világosan ecsetelte hozzászólásában, hogy a Kormány egyáltalán nem rendelkezik jelenleg az ön által hasonlónak érzett — nyilván túlzásról van szó — büntetőeljárásokkal kapcsolatos vádemelési aktivitással.
Úgy érezzük, hogy a múlt héten a legfőbb ügyész úrnak egy kilenc hónappal ezelőtt megkezdett és még kihallgatási szakaszba sem eljutott nyomozással kapcsolatos válaszának fogadtatása és általában ezzel kapcsolatban bejegyzett interpellációk és egyebek ezt a helyzetet alátámasztják. Természetesen szeretnénk azt elérni — ahogy azt Salamon képviselő úr kifejtette —, hogy a Kormány mint az egységes végrehajtó hatalom eljuttassa a büntetőeljárásra vonatkozó és oda tartozó ügyeket vádemelés formájában a független bíróságra, ahogy az Olaszországban is megtörtént. Köszönöm a figyelmüket! (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem