GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A rendkívüli ügy, amelyben a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportja nevében szólni szeretnék, egy jelentős, az országot külföldön is jelképező nemzeti érték megmentése. E nemzeti érték a tokaj-hegyaljai borvidék aszú- és szőlőtermése.
Közeledik a szüret, és nagyon félő, hogy a borvidék kritikussá vált gazdasági helyzete miatt az idei aszú- és szőlőtermés elvész. A tájegység teljes szőlészeti, borászati vertikumát átfogó állami vállalatának, a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnak a privatizációja során öt külföldi többségű vegyesvállalat és 19 pinceszövetkezet alakult. A létrejött gazdálkodási egységek döntően beruházási, piacépítési, arculatkialakítási tevékenységükkel vannak lekötve, és az 1992. évi termésből származó készletüknek is csak kis hányadát tudták értékesíteni.
Bár a borvidék termőterülete az elmúlt négy év alatt jelentősen csökkent, mintegy 7200 hektárról 5000 hektárra, a megalakult társaságok és pinceszövetkezetek a borvidék szőlőtermésének legfeljebb 25%-át képesek elhelyezni. A korábbi évek állami és borkombináti árpolitikája miatt az önálló borforgalmazásra berendezkedett termelők, különösen a magasabb minőségi kategóriát képviselő szamorodni és aszúborok területén még jelenleg is csekély jelentőségűek. Információk szerint az újonnan létrejött gazdasági társaságok mintegy 380 tonna aszúszemet kívánnak felvásárolni, ez az idei kedvező évjáratban az aszútermés csupán 25-30%-át teszi ki.
A megmaradt állami vagyont képviselő Tokaj Kereskedőház Részvénytársaságnál a korábbi években kialakított technológiai berendezések az egész borvidék termésének feldolgozására lettek méretezve, és az ezek működtetésére képes, magasan kvalifikált borászati, laboratóriumi szakembergárda továbbra is rendelkezésre áll. A szakemberek a borvidéki gondok leküzdése érdekében tenni készek. Ugyancsak rendelkezésre áll a korábbi évek felvásárlási tapasztalatain alapuló adatbázis és a mintegy 16000 kistermelőhöz elérő kapcsolat- és eszközrendszer is.
A Tokaj Kereskedőház Részvénytársaság ugyanakkor jelenleg saját vállalati tevékenységének finanszírozási gondjaival küzd, adósságállománya miatt a felvásárláshoz hitelfelvételre nem képes, így fennáll a veszélye annak, hogy a társaságok és a pinceszövetkezetek által nem integrált területeken — amelyekről a termés 90%-a származik — az aszú teljesen elvész. Értékesítési lehetőség, felvásárlás hiányában ugyanis a termelők a legértékesebb aszúszemeket sem tartják érdemesnek leszedni, illetőleg kiválogatni.
Ismert, hogy a Himnuszban is megénekelt nektár, illetőleg az azt tartalmazó aszúbor, a Rex vinorum, vinum regnum, a királyok bora, a borok királya jelenti azt a különleges hungaricumot, azt a magyar sajátosságot, amely a többi borminőség eladását is elősegítheti. A teljes hírnév- és piacvesztés, a térség gazdasági ellehetetlenülése megakadályozása érdekében álláspontunk szerint összehangoltan kellene alkalmazni valamennyi állami támogatási módozatot.
Tisztelt Országgyűlés! A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportjának az az álláspontja, hogy Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékének elsősorban pénzügyi forráshiányból eredő válságos helyzete kormányzati segítséggel megoldható. Az ipari válságkezelő program keretében legutóbb 12 iparvállalat sorsa ügyében hozott kedvező pénzügyi döntést a Kormány. Bár a jelen esetben nem ipari üzemről van szó, de ugyanúgy célszerű lenne, ha a szóban forgó agrártevékenység is hasonló támogatásban részesülne. E támogatás egyik eszköze egy megfelelő nagyságrendű agrárintervenciós beavatkozás, másik módja pedig — a kedvező irányban elmozduló piaci tendenciákra is tekintettel — egy preferált feltételrendszerű export-előfinanszírozási konstrukció lehet.
A szüret időpontjára tekintettel a válságos helyzet mielőbbi megoldása, a tájegység szőlészeti-borászati tevékenységének a biztosítása egyúttal komoly hozzájárulást jelent a térségben fennálló és az átlagosnál nagyobb munkanélküliség csökkentéséhez, a települések lakosságot megtartó erejének a növeléséhez és a különböző politikai indulatok csillapításához. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem