ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF)
ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Rossz híreket hallunk a déli határok mentén a volt Jugoszlávia területéről. Ottani magyarok és nem magyarok, a nemzetközi sajtó képviselői és a magyarság érdekvédelmi szervezetei arra hívják fel a figyelmünket, amint ez megjelent a képviselőknek kiosztott egyik felhívásban is, hogy a nemzetközi béketárgyalások és békenyilatkozatok ellenére belátható időn belül nincs semmi remény arra, hogy véget érjen a volt Jugoszlávia területén zajló háború.
Már korábban híreink voltak arról, hogy az ottani magyarság biológiai helyzete, szociális helyzete a végveszély állapotát, az etnikai tisztogatás állapotát idézi fel. Több mint 30000 ember hagyta el ezt a régiót. Ismeretes, hogy a szlavóniai részek magyarságának jelentős részét elüldözték.
Ilyen körülmények között a tél beállta előtt most, amikor az első hidegebb napokat éljük, szeretném felhívni a figyelmét minden politikusnak, aki a nemzetközi kapcsolatokban működik, dolgozik, legyen az országgyűlési képviselő vagy diplomata, vagy más olyan személy, akinek szava van abban, hogy külföldiekkel, a nemzetközi fórumokkal a valóságot ismertetni tudja, hogy ne tartózkodjon attól, ne legyen óvatos abban, hogy az ottani kisebbségek és mindenekelőtt számunkra különösen fontos magyar kisebbségek veszélyeztetettségére fölhívja a figyelmet, mert attól kell tartanunk, hogy ha a boszniai régióban véget ér a háború, akkor föllángol majd másutt.
Éppen ezért minden olyan törekvés, amely az ottani kisebbségek és a délvidéki magyarság anyagi jólétének növelésére szolgál, feltétlenül pártfogást igényel. Ezért kérek mindenkit, akinek erre lehetősége van, hogy mind anyagilag, mind véleményének szabad nyilvánításával figyelmeztesse arra a nemzetközi közvéleményt, hogy ebben a régióban mind gazdaságilag, mind pedig politikailag és a kisebbségi jogok szavatolása tekintetében él egy olyan népcsoport, a magyar népcsoport, amelyről a legkevesebb szó esett még, és amely közvetlen veszélynek van kitéve, az etnikai megsemmisítés szélén áll. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem