KIRÁLY ZOLTÁN (független)

Teljes szövegű keresés

KIRÁLY ZOLTÁN (független)
KIRÁLY ZOLTÁN (független) Elnök Úr! Én a megkapott napirendi pontok sorához, illetve a tárgysorozatra veendő kérdések közül többhöz szeretnék észrevételt, pontosabban ügyrendi javaslatot tenni, és miután négy jelentős napirendipont-javaslatról van szó, én azt kérem a tisztelt Háztól, hogy négy és fél, maximum öt perc erejéig az indoklásomat szíveskedjék ehhez meghallgatni.
Tisztelt Ház! Itt állunk a jövő évi költségvetés és a hozzá kapcsolódó adótörvények tárgyalásának kellős közepén anélkül, hogy tudnánk, miről is beszélünk, mit is vitatunk.
A helyzet, amibe kerültünk, több mint megalázó. Mert egy dolog az, hogy a gazdasági folyamatok merőben másként alakultak, s várhatóan alakulnak is, mint ahogyan azt a költségvetési tervezet feltételezte. Ez nehezen ugyan, de tudomásul vehető. Az azonban nem, hogy mindennek ellenére a Kormány egy, számára is nyilvánvalóan érvénytelen törvénytervezet vitáját erőlteti a Parlamentre. Elnézést kérek a morbid hasonlatért, fölteszem a kérdést: ki ne nézné elmeháborodottnak azt, aki egy halott ember életfunkcióiról kívánna eszmét cserélni?
Sajnos — tisztelt Ház — most pontosan ilyen megszégyenítő helyzetben vagyunk. A pénzügyminiszter úr expozéja érvénytelenítette a benyújtott törvénytervezeteket, hiszen az ismertetett gazdasági folyamatok alapján minden adat más. Mások '93 várható száma, és az 1994-es előirányzatok is, mert közben a súlyos egyensúlyromlás körülményei közt gazdasági stratégiát kell váltani.
(16.20)
S nemcsak arról a 100 milliárdos többletdeficitről van szó, amit Szabó Iván miniszter úr előterjesztett, hanem a kiadási és a bevételi oldal teljes elcsúszásáról is. És akkor még nem említettem azt, hogy a bejelentett hiánytöbbletnek is megvan a maga gazdasági hatása, hogy időközben az adó- és illetéktörvények tervezeteit is módosították, hogy a Kormány a választási harcban újabb ígéreteket tesz és elkötelezettségeket vállal, de ezzel egyidejűleg a pénzügyminiszter úr bejelentette, hogy megvizsgálják a kormányzati kiadások csökkentését, ellensúlyozni kívánva a körülbelül 40 milliárdos kamattöbbletet. Vagyis tökéletes a káosz. Nincs semmi biztos fogódzója a képviselőknek. Ráadásul nem ismeretesek a Kormány Vagyonpolitikai Irányelvei és a társadalombiztosítási alapok költségvetései sem.
Ha mindezek ellenére elfogadnánk a Kormány javaslatát, hogy a benyújtott anyagokat vitassuk meg, az csak a zavarosban halászóknak kedvezne. Úgy vélem — tisztelt Ház —, hogy morálisan ilyen mélyre nem sülylyedhetünk, mégha a Kormány ilyen helyzetet kínál, akkor sem. S nem vállalhatjuk annak ódiumát sem, hogy az első szabadon választott Parlamentet az utókor ugyanúgy ítélje meg és el, mint a leváltott rendszer képviselőit, akik súlyos terheket rakva az emberek nyakába, eladósították az országot.
Nem lehet nem észrevenni, hogy mindaz, amiről a pénzügyminiszter úr beszélt, s annak, ami a hátterében van, a következménye nem más, minthogy előrerohanunk a külső és belső eladósodás zsákutcájába. Meggyőződésem, hogy a Kormány nem buktathat bele bennünket abba, amibe ő belebukott, lesüllyesztve minket is a maga szintjére, másfelől viszont éppenhogy megosztani igyekezvén velünk a saját felelősségét.
Talán erre figyelmeztetni még nem késő! Úgy érzem tehát, elengedhetetlen, hogy a Kormány haladéktalanul mutassa be a megváltozott körülményeket tükröző új államháztartási mérleget egy újonnan benyújtott, konzisztens törvénytervezet keretében. Erről és csakis erről lehet majd vitatkozni.
A Kormány nem taposhatja sárba a parlamentarizmus játékszabályait, nem tehet meg bármit az országgal és annak képviselőivel, nem teremthet olyan helyzetet, ami előrehozott választásokhoz vezet. A Kormány a Parlament végrehajtó szerve és nem fordítva.
Eredendően azt kívántam indítványozni itt és most, hogy a Kormány vonja vissza a költségvetési és különböző adótörvények tervezeteit, ám megvitatva ma délután a független képviselők csoportjával mindezeket — és merthogy tulajdonképpen megkezdődött az általános vita —, a független képviselőcsoport mai értekezletének többségi állásfoglalásával egyetemben azt indítványozom az Országgyűlésnek, hogy az Országgyűlés az új változat benyújtásáig ne vegye a ma kezdődő ülés tárgysorozatába a '94-es költségvetési törvényjavaslat tárgyalásáról, valamint az ezzel összefüggő, az illetékről, a társasági adóról és a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvények módosítását. Elnök úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem