KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:

Teljes szövegű keresés

KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:
KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nem először tájékoztatom képviselő urat és politikai csoportjának tagjait arról, hogy mi a mezőgazdasági importtal kapcsolatosan kialakult helyzet. Sajnálatos módon nem tudunk elfogadni olyan érveket sem mi, sem más ország Európában, hogy köztudott, hogy milyen az egyes, külföldről importált termékek versenyhatása, a belföldi termelést pusztító hatása.
Képviselő úr is említette, hogy nem kíván példákat említeni mindazokra az esetekre, amikor a magyar termelők érdekeit károsítják meg. Hát sajnos, a nagyvilágban egy olyan gyakorlat alakult ki, hogy nagyon is kell példákat említeni. Köztudott érv, nem fogadható el: amennyiben a termelők piacvédelmi eljárást sürgetnek, ennek a megfelelő eszköztára ma is rendelkezésre áll. Nem sok ilyen piacvédelmi eljárást kérelmező esettel találkoztunk. A Kormány a rendelkezésre álló eszköztáron belül természetesen minden esetben megteszi a szükséges lépéseket, amikor bizonyítható, hogy a külföldi eredetű import váratlan megnövekedéséről van szó, netántán dömpingáron való, netántán külföldön szubvencionált mezőgazdasági termékek megjelenéséről van szó. De hát ezt a kérelmet be kell nyújtani a sérelmezett termelőknek, érvekkel bizonyítva, dokumentálva, hogy miről van szó, mert nem tudunk úgy sem kormányközi szinten, sem pedig nemzetközi fórumokon érvelni, hogy köztudott az ilyen jelenségek károsító hatása.
Ezen túlmenően nem dokumentálható az általánosságban, hogy beözönlött volna egy óriási tömegű mezőgazdasági termék Magyarországra. Ennek az évnek az első nyolc hónapjában a rossz mezőgazdasági termés mellett is a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari és tropikália élvezeticikk-import 7%-kal magasabb, mint az elmúlt évben. Ez a beözönlésnek a vélelméhez azért még nem elégséges.
Lehetséges az — mi nem zárjuk ki, sőt magunk is gyanakszunk —, hogy sok feketeáru kerül be az országba. Ez azonban már nem kereskedelempolitikai kérdés, nem lehet a kereskedelempolitika, a vámpolitika, a mennyiségi korlátozások eszközeivel élni ez ellen, hanem csupán a határellenőrzés megszigorításával. Valóban vannak, létezhetnek ilyen esetek, hogy más van a kamion belsejében, mint a fuvarlevélen. Csak szeretném megjegyezni, hogy mint a világon a legtöbb dolog, ez is pénzkérdés, mert egy bevizsgálóműszer pillanatnyilag körülbelül 100 millió forintot jelent, egy kamionnak a ki-be rakatása, az az összes zaklatás jellegű panasz különféle költséghatásainak a figyelmen kívül hagyása esetén is mintegy hat-nyolc órás munkát, valamint személyzetet jelent. A határellenőrzést természetesen lehet tehát szigorítani, fogjuk is, együttműködésben a Pénzügyminisztériummal. Csak ehhez is bizonyosfajta erőforrás-átcsoportosítás szükséges. Ehhez viszont a Parlament támogatása igényeltetik. Kérem ezt a megjegyzésemet tudomásul venni. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem