HORVÁTH LÁSZLÓ (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH LÁSZLÓ (FIDESZ)
HORVÁTH LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Közel két és fél esztendővel ezelőtt, 1991. július 11-én az Országgyűlés első politikai vitanapját, nagyon helyesen, a gyermekek és a fiatalok helyzetének az áttekintésére szentelte.
Emlékeztetnem kell önöket arra, hogy ennek az volt a közvetlen előzménye, hogy a tisztelt Ház igen jelentős többséggel elfogadta a 34/1991. számú határozatát, amelyben azt mondta ki, hogy az Országgyűlés minden évben politikai vitanapot tart a Kormány jelentéséhez kapcsolódóan.
Úgy vélem, nem szükséges különösebb belátás ahhoz, hogy megállapíthassuk: az említett határozatában az Országgyűlés egy fontos intézményt teremtett meg, azonban az eltelt idő alatt nem sikerült ezt az intézményt működtetni, nem sikerült a határozatunkban foglaltaknak érvényt szerezni.
Amikor az első politikai vitanapot megtartottuk, kiderült, hogy a közvélemény kedvezően igazolta viszsza az Országgyűlés azon szándékát, hogy rendszeresen, szabályozott keretek között kíván egy ilyen szerteágazó, roppant felelősséget jelentő kérdéskörrel foglalkozni.
Amikor a vitanap tapasztalatait a Kormány feldolgozta, és figyelembe vette az Országgyűlés megállapításait, arra a következtetésre jutott, hogy programot alkot a feltárt és megnevezett problémák megoldása érdekében.
Tisztelt Ház! Amikor immár két éve a közvélemény azt tapasztalja, hogy az Országgyűlés halasztja a határozatában foglaltak teljesítését, hogy a vitanapot nem rendezzük meg, akkor joggal fogalmazza meg kritikáját, és okkal mondhatják az emberek: a gyermekek és a fiatalok sorsa nem érdekel bennünket.
Ha a halasztásaink miatt a Kormány vonakodik a saját programjába foglaltak végrehajtásától, késlekedik az intézkedési programjának teljesítésében, újra csak az mondható ki: nem vesszük elég komolyan a kormányzati munka ellenőrzésének és számonkérésének alkotmányos kötelezettségeit.
Tisztelt Országgyűlés! Önálló indítványom benyújtásakor az alábbi szándékok vezettek. Úgy véltem, úgy vélem, meg kell tartanunk annak a lehetőségét, hogy az Országgyűlés rendszeresen, visszatérően foglalkozzék az ország népességének 35%-át jelentő gyermek- és ifjúsági korosztályok helyzetével kapcsolatos kérdésekkel, hiszen világos, hogy olyan jelentőségű problémák megoldásáról van szó, amelyek folyamatosan karbantartott politikai stratégiákat igényelnek minden parlamenti párt részéről.
Úgy gondolom, meg kell keresnünk mindazon lehetőségeket, amelyek segítségével a kormányzat által vállalt kötelezettségek teljesítése alkotmányos keretek között kísérhető figyelemmel és válik ellenőrizhetővé.
Végül, de nem utolsósorban meg kell mutatnunk a közvéleménynek, hogy az Országgyűlés még nehéz és zsúfolt törvénykezési munkája körülményei között is felelősséget érez határozatának a teljesítéséért, hogy nem mond le a vállalt feladatairól, és keresi annak a lehetőségeit, hogy ne csak a jelen, hanem a jövő kérdéseivel is foglalkozzék.
Amikor képviselőtársaimat arra kértem, hogy indítványom sürgősségi tárgyalását aláírásaikkal támogassák, azt tapasztaltam, hogy mindezek az érvek meghallgatásra találtak.
Tisztelt Ház! Ennek a tapasztalatnak a birtokában kérem önöket, képviselőtársaimat, hogy indítványomat támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem