FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)
FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kormány javaslatára a közelmúltban fogadta el az Országgyűlés a Győr-Moson-Sopron megyei regionális kórházi mosoda építésére szánt 450 milló forint összegű céltámogatást. Már most látható, hogy a tervezett mosoda a mai árakon is legalább 6-700 millió forintba kerülne, az 1996-ra tervezett átadásakor pedig megjósolhatóan a végösszeg meg fogja haladni az egymilliárd forintot.
Erre az erősen vitatható beruházásra akkor kerül sor, amikor az egészségügyben egyre mélyül a válság, amikor a kórházak és más egészségügyi intézmények napról napra növekvő pénzügyi nehézségekkel néznek szembe. Ebben a helyzetben az tűnik logikusnak, ha a népjóléti tárca azon iparkodna, hogy a rendelkezésre álló szűk pénzügyi lehetőségeket a leghatékonyabban, a költségek megtakarítását is eredményező beruházásokra fordítsa.
Erre a jelentős összegű beruházásra úgy kerül sor, hogy közben a térségben működő egészségügyi és ipari mosodákban a tervezett mosodai kapacitást többszörösen meghaladó szabad kapacitások vannak.
A győri Megyei Kórházat mind a közvélemény, mind az orvostársadalom az ország egyik legjobb hírű egészségügyi intézményeként ismeri, ahol jelentős számban dolgoznak magasan kvalifikált szakemberek. Éppen ezért vajon nem lett volna célszerűbb a milliárdos mosodaépítés helyett a régióban meglevő szabad mosodai kapacitásokat kihasználva, a rendelkezésre álló összeget magas színvonalú orvostechnikára, a gyógyítás hatékonyságát és eredményességét növelő műszerek beszerzésére fordítani?
Kérdezem továbbá a tisztelt miniszter urat, hogy miért támogatta a tárca ezt a beruházást.
Kérdezem továbbá a tisztelt miniszter urat, hogy a népjóléti kormányzat álláspontja szerint hatékonyabban működik-e az infrastruktúra az egészségügyben, ha állami vagy önkormányzati tulajdonban van, mint a magánszférában. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem