MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)
MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Zsupos Lajos képviselőtársam feltehetően osztatlan népszerűségre tett volna szert a második világháború utáni brit munkáspártban, amely körülbelül hasonló adófilozófiát valósított meg, mint ami most az ő illetéktörvényhez kapcsolódó fölszólalásából kitűnt.
Azt szeretném csak mondani, megjegyezni, hogy amikor ez a jelenlegi Parlament az első évben fölváltotta az öröklési és ajándékozási illetékek vonatkozásában az addigi progresszív rendszert a lineáris kulcsokkal, ez egy nagy előrelépés volt, és bízom abban, hogy innét nem kíván a Parlament visszalépni.
A másik, amit még elöljáróban szeretnék megjegyezni, hogy megelégedésemre szolgál, hogy fölszólalhatok itt ma este. Ugyanis már készültem fölszólalni illeték kapcsán tavasszal is, amikor ennek a vitának az első felvonására került volna sor itt a Parlamentben, ha a Parlament többsége nem terelte volna kivételes eljárásra az illetéktörvény módosításának vitáját.
Emlékeztetem a tisztelt Házat arra, hogy akkor az SZDSZ volt az egyetlen olyan párt, amelyik ellenezte a kivételes eljárásban való tárgyalást. Örülök annak, hogy most a második fölvonásban ez már nem így van, hanem itt vitatkozni is lehet.
Tisztelt Ház! Én egyetlenegy részhez szeretnék hozzászólni, az ajándékozási és az öröklési illetékekhez. Részben ezt a kérdést már érintette Török Ferenc, Szigethy István és Békesi László is, úgyhogy én már abban a vonatkozásban, hogy emelkedjenek vagy ne emelkedjenek a kulcsok, nem szólok hozzá. Természetes, az én véleményem is az — egyezően az SZDSZ-ével —, hogy ne emelkedjenek.
Én egy másik szempontra szeretném fölhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét. Nem tartom tudniillik indokoltnak azt, hogy az öröklési és ajándékozási illetékek eltérő mértékűek legyenek. Mégpedig azt tartanám helyes megoldásnak, hogyha lakástulajdon öröklése vagy ajándékozása esetén, tehát olyan öröklés és ajándékozás esetén, amely a családon belül történik, azonosak legyenek az illetékkulcsok.
Tisztelt képviselőtársaim! Mindannyian tudjuk, hogy a természet törvénye az, hogy a szülők minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy gyermekeik minél kedvezőbb feltételekkel vágjanak neki az életnek, és hogy segítsék gyermekeik családalapítását. Ennek a törekvésnek mond álláspontom szerint ellent egy olyan megoldás, amely a lakásingatlan családon belüli ajándékozását magasabb illetékekkel sújtja, mint az öröklését.
(17.40)
(Dr. Kóródi Máriát Boros László, Juhász Pétert dr. Horváth József váltja fel a jegyzői székben.)
A szülők említett törekvését mindig, de különösen olyan körülmények között, amikor nehéz a fiatalok lakáshoz jutása, amikor szűkösek az erre szolgáló állami hitel- és támogatási keretek, amikor stagnál a lakásépítés, tehát különösen ilyen körülmények között nyomatékkal támogatni kellene. Ehhez nyújthatnának segítséget indirekt pénzügyi módszerek, amelyek épp azt szolgálnák, hogy a családok önerős törekvései érvényesülhessenek.
Tisztelt Ház! Én erre az egy momentumra szerettem volna felhívni a figyelmet. Enélkül ugyanis az a látszat keletkezhet, mint hogyha a szűnni nem akaró emlékhely-alapítási, emlékmű-leleplezési és különböző kárpótlási ügyek közepette a fiataloknak és a családalapítóknak a gondjai kevésbé lennének fontosak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem