MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tulajdonképpen nagyon röviden szeretnék reagálni tisztelt képviselőtársam felvetéseire. Kétségkívül, a napirend előtti felszólalás nagyon sok valóságelemet tartalmaz, magam is nagyon sokszor találkozom ezekkel a felvetésekkel különféle fórumokon, és ha képviselő úr megkérdezte volna tőlem vagy bárkitől az FM-ben, hogy ezekre a problémákra milyen megoldásokat keresünk a lehetőségeinken belül, akkor talán egy-két dolgot bizonyára másképp látna. Kérem, ezt utólag majd tegye meg, de egy-két témára szeretnék reagálni.
A földigény, amely a legkomolyabb probléma, melyet képviselő úr felvetett, az valóban valós dolog, hiszen a kárpótlási jegyek ellenértékének jelenleg ez a legkézenfekvőbb gondja, hogy a föld iránti igény nagy. Szeretném tájékoztatni képviselő urat, hogy a pótlólagos földkijelölések folyamatban vannak, és ezeken a gondokon segít az, hogy az állami gazdaságoknál a törvény szerint előírt földkijelölések megkezdődnek. Kétségkívül itt is lehet napirend előtti felszólalást tenni, hogy az állami gazdaságok működőképességének a fenntartása érdekében hogy lehet ezt megnyugtató módon megoldani. Ez valóban komoly szakmai elemzést és szakmai munkát igényel.
A másik téma, amit a képviselő úr felvetett, a földkiadó bizottságok kérdése. A földkiadó bizottságok költségeinek a térítésére a normatív szabályozás már tárcaközi egyeztetésen van, és az első kiutalások hamarosan megtörténnek.
Az, hogy nincs javaslata a megoldásra, a konkrét megoldásra, ezt én nagyon sajnálom, hiszen egy kritika akkor jó, amikor a kritika mellé teszünk egy konstruktív javaslatot is. Bizonyára a mi felelősségünk természetesen elsősorban, hogy e megoldásokat megkeressük, és azt hiszem, hogy ezt a lehető legjobban meg is fogjuk oldani.
Természetesen lehetne most részemről egy részletesebb összefoglaló a kárpótlás állásáról, de a napirend előtti felszólalások nem erre szolgálnak elsősorban. Én a kárpótlás egészét, összességét a föld vonatkozásában, az árveréseknek az állását és a földhivatalok problémáját épp olyan jól ismerem, mint képviselő úr, és lehet, hogy csak havi megoldásokban, de eddig megoldásra kerültek ezek a témák, de a közeljövőben is megoldásra kerülnek.
Hangsúlyozom, az országban egyedül Bács megyében függesztették fel átmenetileg egy hete az árverések folytatását, mert ott a földhivatalnak ilyen gondjai voltak. Tessék utánanézni, más megyékben töretlenül mennek az árverések. (Egy hang balról: Tévedés!) Akkor esetleg újabb információt fogok kapni, de a tegnapi állás szerint ebben még nem volt fennakadás.
Tehát összességében, tisztelt képviselő úr, tisztelt Ház, én nagyon bízom abban, hogy ha a képviselő úr részletesebben tájékozódik, akkor a véleménye talán kissé megváltozik. Kérem, szíveskedjék ezt megtenni. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem