CSÉPE BÉLA (KDNP)

Teljes szövegű keresés

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én már előbb megnyomtam a gombot — egyébként elfogadom a javaslatot, hogy ezt a vitát valóban fejezzük be, hisz lesz még rá idő… (Dr. Pető Iván: Csüccs! — Derültség.) …, de nagyon röviden egy-két reflexiót szeretnék mondani ehhez a kérdéshez.
Már többször hangot adtunk annak a Kereszténydemokrata Néppárt részéről, hogy a kártérítés tulajdonképpen egy erkölcsi követelmény alapján jött létre… (Közbeszólások: Kárpótlás!) …, és ebben…, igen, a kárpótlás… Egy erkölcsi követelményt teljesítünk akkor, amikor ezt a nehéz ügyet egyáltalán elkezdtük, és végigvisszük, annak ellenére, hogy valóban igen sok nehézség merült fel a végrehajtás során. Azonban ne legyünk aránytévesztők! A lényeg az, hogy megindult a koalíció három pártjának a teljes összefogása alapján — ebben mind a három párt benne volt, nemcsak a Kisgazdák —, megindult a kárpótlási folyamat, és ennek csak egy része a földkérdés. Nyilván kiemelten kezeltük mindig a földkérdést; ugye, a földdel kapcsolatban lehetőség volt a tényleges visszaadásokra valóban bonyolult folyamattal, de nem lehetett alkotmányjogilag másképp megoldani.
Én azt szeretném hangsúlyozni, hogy itt a múlt rendszer által okozott károk részleges helyreállításáról van szó, és ebben igenis nagyon sok magyar állampolgár részesült és részesül. Ez egy folyamat. Nem tudom, pontos számokat mondok-e, de úgy tudom, hogy 220 milliárd az összes kárpótlás értéke, és a földárverésen eddig 230000-en jutottak földhöz… (Dr. Salamon László tapsol.) …, és ha ezt a családtagokkal megszorozzuk, akkor ez igenis egy jelentős tömeg. És ezek az emberek nyilván látják a nehézségeket, de végül azzal is tisztában kell legyenek ők is és az egész ország, hogy ez a kárpótlási ügy — mint egy jogos erkölcsi követelmény teljesítése — bármennyire is nehéz és körülményes, mégiscsak a koalíciós pártok teljesítménye, és ebben, sajnos, az ellenzék nem volt partner. (Közbeszólás a bal oldalról: De nem ám!) Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem