SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ)
SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Kedves Képviselőtársaim! Csak néhány mondatot szeretnék a 13777-es módosító javaslat mellett elmondani és érvelni.
Ez a javaslat azt célozza, hogy a súlyos fogyatékosokat nagyobb adóalap-kedvezményben részesítse. A javaslat nem új, ezt tavaly Kuncze és Mészáros képviselőtársaimmal előterjesztettük. Akkor a Háztól 47%-os támogatottságot kapott. Én először arra készültem, hogy most körülbelül tíz kormánypárti képviselőt meggyőzök arról, hogy az igen szavazatukat adják hozzá, és akkor meglesz hozzá a többségi támogatás. Azt hiszem, erre reményem nincsen, de azért röviden elmondom az indokaimat.
Mindkét alkalommal a szociális bizottság ezt a javaslatot egyhangúlag támogatta. Ennek a törvényhelynek az a filozófiája, hogy a súlyos fogyatékos a jövedelem megszerzése érdekében jelentős többletkiadásokat kell, hogy viseljen. Ezt a jogalkotó azzal honorálta, hogy 1990-ben úgy döntött már a mi Parlamentünk, hogy havi 2000 forint adóalap-kedvezményt biztosít a számukra. Azóta eltelt három év, és szerényen számolva és a bejelentett hivatalos statisztikák alapján számolva a költségnövekedés 90%-os volt. Ez a módosító javaslat azt célozza, hogy ez az adóalap-kedvezmény havonta 3000 forint legyen, tehát egy 50%-os emelést irányozna elő. Ez nem jelent karbantartást, ez csak annyit jelent, hogy ezt a nagy leszakadást valami módon enyhítse.
Közismert képviselőtársaim előtt, hogy a munkaerőpiacon milyen nehéz helyzetben vannak a megváltozott munkaképességűek, ezen belül a súlyos fogyatékosok. Ha ebben a helyzetben még nagyobb hátrányba kerülnek, akkor fokozatosan kiszorulnak a munkaerőpiacról. Azt gondolom, nem kell ecsetelni, hogy az lenne az érdek, hogy saját létfenntartásukról maguk gondoskodjanak, ne passzív részesei legyenek a társadalomnak, és járadékot igényeljenek avagy szociális ellátásokat. Én azt hiszem, ez egy méltánylandó szempont.
Az előterjesztő a bizottsági vitában azt mondta, hogy ez nem egy olyan tétel, amely megrendítené a költségvetést. Én messzemenően egyetértek vele. Abban már nem, hogy ezt a javaslatot nem támogatta. A Kormány több esetben kifejezte azt, hogy a fogyatékos emberek esélyein szeretne javítani, esélyegyenlőséget szeretne számukra biztosítani. Ez az adóalap-kedvezmény egy kis szelete ennek az esélyegyenlőségnek. Itt nem arról van szó, hogy olyan helyzetbe hozzuk őket, mint három évvel ezelőtt voltak — ahhoz jelentősebb mértékű változtatásra lenne szükség —, hanem arról, hogy valamilyen módon ezt a hátrányt ledolgozzuk.
Én azt hiszem, ezt minden körülmények között meg kellene tenni, mert ez az előbb elmondottak szerint ésszerű és az egyetlen megoldás. És nem hiszem azt, hogy a szemközti oldalról azt akarnák, hogy az esélyek ne javuljanak, hanem azáltal, ha nem fogadják el ezt a módosító javaslatot, romoljanak. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem