JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP)

Teljes szövegű keresés

JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP)
JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Rendhagyó felszólalás fog elhangzani, és remélem, igen rövid lesz. Azért rendhagyó, mert módosító indítványt nem nyújtottam be, ha benyújtottam volna, akkor az körülbelül úgy szólt volna, hogy az 1992-es zárszámadást a Ház ne fogadja el.
Most mégis szót kértem Csepp a tengerben címszó alatt. Talán azzal tudnám indokolni, hogy Békesi László képviselőtársam módosító indítványokat nyújtott be, és igaz, hogy — még egyszer mondom — Csepp a tengerben címszó alatt, de néhány nyomatékosító példával igazolni szeretném azokat a módosító indítványokat és még néhányat, amelyek erről az oldalról futottak be, szeretném nagyító alá venni a zárszámadás egy-két mondatát.
Miről van szó, tisztelt Ház? Aprópénzről, mindenki mondhatná, aprópénzről, mert én a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, azaz a 18. fejezet 20/3/27-es címszó alatt felsorolt elszámolásról szeretnék néhány mondatot mondani. Arról, ami ilyen címszó alatt szerepel, hogy magyarországi etnikai, nemzetiségi, kisebbségi feladatok, amely feladatokra a zárszámadás majdnem egy egész oldalt áldoz, azaz szentel, és elszámol 8,7 millióval, tehát 8700000-rel.
Elmondom, miről van szó. Három dologról. A támogatásokra szeptember 26-án, 1992. szeptember 26-án rendkívüli kormányülést kellett összehívni — mondja a zárszámadás —, merthogy a március 11-én meghozott kormányrendeletben meghatározott feladatokra — úgy látszik — nem talált a Kormány pénzt. A rendkívüli kormányülésen megszavazták a 8,7 millió forintos keretet, amelyet az Országos Közoktatási Intézetben 1290000 forinttal, az Országos Közoktatási Szolgáltató Irodában hat fő számára 778000 forinttal és a Regionális Oktatási Központoknál létesítendő tanfelügyelői hálózat kiépítésére 6107000 forinttal osztottak szét, mármint ezen a rendkívüli kormányülésen.
(17.40)
Nagyon komolyan beszélek, de remélem, hogy eléggé humorosnak tartják azok a képviselőtársaim, akik az elmondottakat hallgatják.
Nos, ez a zárszámadás tehát azt mondja, hogy 8,7 millióról külön kormányülésen kellett dönteni. Ugyanakkor ilyen célokra — azokra a célokra, amelyeket felsoroltam — a '92-es költségvetésben 1 milliárd 115 milliót hagyott jóvá ez a Parlament '91. december végén, mint arra emlékszünk. Most már csak az a kérdés, hogy mi a valóság?
'92-ben a szeptember 26-i rendkívüli kormányülés után ezekből a feladatokból nem valósult meg semmi. Az egységek — amelyeket itt felsorol a zárszámadás — nem működtek. Legjobb tudomásom szerint az OKI — most már csak rövidítve mondom — ebben az évben kezdte meg működését, tehát '93-ban. Az OKSZI — ez az Országos Közoktatási Szolgáltató Iroda — ebben az évben február 15-én kezdte meg működését. A regionális oktatási központoknál pedig a tanfelügyelői hálózat kiépítésére egy-két kivételtől eltekintve ez év januárjában írtak ki pályázatot.
Kérdezem: minek ez az egyoldalas beszámoló? És már csak azt kérdezem, hogy azt a pénzt, amit viszont a '93-as költségvetés 220-225 millióban állapított meg ilyen feladatokra, akkor mire való, ha erre külön pénz szükségeltetik?
A kérdés tehát az — és ezzel alapjában véve be is fejezem —, törvénnyé emeljük-e a '92-es zárszámadást? Nagy kérdés, gondolom, másoknak is okoz dilemmákat. S ha az ÁSZ-jelentés nem is tartalmazná a következő mondatot: "Az állami költségvetés bevételi és kiadási főösszegeinek valódisága nem igazolható", s nem kérdőjeleződne meg a fejezetek költségvetési beszámolójának valódisága, akkor is megkérdezném, hogy — ugyancsak ebből a jelentésből idézek — amikor az MKM, azaz a Művelődési és Közoktatási Minisztérium előirányzata '92-ben 40 millió volt, erre kapott még 370 milliót az általános tartalékból, ugyanakkor 328%-kal növelte kincstárjegyeinek, 26%-kal kötvényeinek állományát, akkor ki tud választ adni arra a kérdésre, mely így fogalmazódik meg, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztérium fejezet intézményei közül országos múzeumok szerződéseket bontottak fel, tervezett kiállítások maradtak el, műszaki és gazdasági főiskolák esetenként nem tudtak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek.
Javaslom, fogadják el Békesi László indítványát, és a '92-es zárszámadást ne emeljék törvényerőre. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem