VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A piacgazdaságra történő áttérés szükségszerűen magával hozza a magánszektor térnyerését az állami tulajdon mellett. A törvényi szabályozás változása lehetőséget teremt a gazdasági élet szereplői számára a törvény oldaláról biztosított egyenlő versenyfeltételek kialakulásához.
Ebben reménykedett az a vállalkozói réteg is, amely az autóbusszal történő személyszállításban kívánt részt venni. Miniszter urat talán nem kell emlékeztetnem arra, hogy például Nagy-Britanniában vagy Ausztriában a magánvállalkozásokkal történő személyszállítás aránya jóval nagyobb a mienknél, körülbelül egyharmadát teszi ki az össz-szállításnak.
Sajnos, a kedvezőtlen jelek arra utalnak, hogy ez az arány nem fog változni, ha az eddigi tendencia, mármint a Magyarország rovására meglévő arányok fennmaradnak. Igen elenyésző azok száma ma Magyarországon, akik ilyen vállalkozásra adják a fejüket. A koncesszióról szóló törvényben meghatározott koncesszió kiírására a legritkább esetben kerül sor, a vállalkozók tehát be sem tudnak kapcsolódni a szállításokba. A kevés vállalkozó, aki a csoda folytán mégis működik valahogy, közel sincs versenyhelyzetben az állam által preferált Volán Vállalatokkal.
A koncesszióról szóló 1991-es törvény 5. § (1) bekezdése ugyanis kimondja, hogy az állam nevében a pályázat kiírására, elbírálására és a koncessziós szerződés megkötésére a tevékenység tárgya szerint illetékes ágazati miniszter jogosult, így tehát ebben a kérdésben a közlekedési miniszter úr.
A felvetett problémák alapján kérdezem a miniszter urat: mennyi kérelem érkezett be eddig koncesszió kiírására, és a miniszter úr ezekből mennyit támogatott?
Másodszor: véleménye szerint milyen esélyei vannak ma egy magánvállalkozónak a Volán Vállalatokkal szemben.
S végül harmadszor: ön szerint szükséges-e a koncesszióról szóló törvény módosítása az anomáliák kiküszöbölésére?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps a FIDESZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem