KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy először mindannyiunk nevében köszönetet kell mondanunk az előterjesztőknek, hogy felismertek egy olyan joghézagot, amelyik valószínűleg több ezer munkanélkülit rendkívül hátrányosan érint. Valóban az a helyzet, amelyet Rudics Róbert képviselőtársam elmondott: a munkanélküli-járadék lejárta után elveszíti a munkanélküli a foglalkoztatási előnyugdíjra való jogosultságát, hogyha időközben nem érte el azt az életkort, amelyet a törvény megjelölt.
Nem kétséges azonban, hogy egy többször módosított törvényhez hozzányúlni mindig új és új feszültségeket okozhat. A mi megítélésünk szerint az az indítvány, amelyet képviselőtársaink tettek, meglehetősen nagy szabadságot nyitna a foglalkoztatási előnyugdíjhoz való hozzájutásban, hiszen képviselőtársaink nem korlátozzák azt az időtartamot, amelyik eltelhet a munkanélküli-ellátás lejárta és a foglalkoztatási előnyugdíjra való jogosultság megnyílása között. Ebből az is következik, hogy ha ez az időszak hosszúra nyúlik, tehát például öt évnél hosszabb idő telne el a munkanélküli-járadék megszűnése és a foglalkoztatási előnyugdíj megnyílása között, akkor már a társadalombiztosítási szabályok megváltoztatásának a szükségességével is szembe kell nézni, hiszen egy öt évnél hosszabb, munkaviszonnyal nem rendelkező időszak nagyon nehezen illeszthető össze a társadalombiztosítási szabályokkal.
A másik lehetőség a foglalkoztatási törvény belső logikájából kiindulni.
Az a probléma, amelyet képviselőtársaim nagyon jó szemmel és jó szívvel ismertek fel, a mi álláspontunk szerint abból ered, hogy a Parlament többször módosította a foglalkoztatásról szóló törvényt, és a többszöri módosítás során nem nézett szembe a módosításból származó, a munkanélkülieket hátrányosan érintő jogkövetkezményekkel. Három évvel ezelőtt ugyanis a foglalkoztatási törvény kétéves munkanélküli-ellátást tett lehetővé, és a kétéves munkanélküli-ellátás lejárta után összeért két időpont: a kétéves munkanélküli-segélyezés, illetve a hároméves korábbi nyugdíjbavonulási lehetőség. Ez a fajta ellátás párhuzamos volt a foglalkoztatási előnyugdíj másik lehetőségével, amikor a munkáját elveszítő munkavállaló megállapodhat a munkáltatóval, és ha öt évvel fiatalabb, mint a számára érvényes öregségi nyugdíjkor határa, akkor a munkáltató ötéves nyugdíját előre kifizetheti a társadalombiztosításnak, és ő öt évvel idő előtt nyugdíjba vonulhat. Tehát kétszer ötéves ellátási lehetőség vagy biztonsági lehetőség állt egymással párhuzamban az eredeti törvényben.
Időközben a Parlament kétszer csökkentette az ellátás időtartamát - egyszer másfél évre, egyszer egy évre -, és rövidesen kikerülnek a munkanélküli-ellátásból azok a munkanélküliek is, akiknek már csak egyéves munkanélküli-ellátás jár a törvény alapján.
(18.30)
Így tehát létrejön egy fél-, illetve egyéves fekete lyuk a munkanélküliek életében, és a mi minimális programunk szerint ezt a fekete lyukat kell a jogalkotónak helyrehoznia, hiszen magát a lyukat is itt, a törvényhozásban hoztuk létre azáltal, hogy a foglalkoztatási előnyugdíj megnyílásának időpontját nem igazítottuk hozzá a munkanélküli-ellátás megrövidüléséhez.
Mi ennek a fekete lyuknak a befoldozására tettünk egy javaslatot, amely - még egyszer hangsúlyozom - minimális program: azt a biztonságot adja a munkanélkülinek, amelyet az 1991-es IV. törvény eredetileg is megadott.
Én úgy gondolom, képviselőtársaim előterjesztési szándékát a Parlamentnek mindenképpen támogatnia kell - a Szocialista Párt támogatja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem