ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Leegyszerűsítem, inkább most mondom el a zárszót. Először a Szájer József képviselő úr nevében elmondott és a törvényjavaslatot "tákolmánynak" minősítő felszólalásra reagálok. Kérem szépen, már lassan a Kormány hozzászokik a liturgiához, hogy minden általa beterjesztett törvényjavaslat először elnyeri a "tákolmány" minősítést, és utána kétharmadot meghaladó többséggel elfogadásra kerül. (Közbeszólások a bal oldalról: Nana! - Sasvári Szilárd: Módosító indítványokkal!) Kérem szépen, én tudom, hogy Stendhal mindig prendre de tone - ihletet kapni - mindig a Code Civil-ből olvasott oldalakat. Én nem állítom, hogy ennek a törvénynek az elolvasása után megszülethetett volna a Vörös és fekete… (Derültség.) Viszont kétségtelen, hogy nemzetközi kötelezettség írta elő az embargókötelezettség kihirdetését. Tehát ez nem nemzetközi szerződés - ez az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy határozata, és az ENSZ-alapokmány 25. §-a szerint ezt a belső jog részévé kell tenni, bűncselekményi tényállást kell megállapítani. Én nem tudom, hogy mi kifogás lehet a megállapított és a bűncselekmény tényállási elemeit összefoglaló törvény ellen, amely azt mondja, hogy "Aki a Magyar Köztársaság nemzetközi jogi kötelezettsége alapján kihirdetett gazdasági, kereskedelmi vagy pénzügyi tilalmat megszegi vagy kijátssza, bűntettet követ el". Kérem szépen, a megfogalmazás utal arra, hogy a "nemzetközi jogi kötelezettség alapján kihirdetett", tehát nyilvánvaló, hogy egy nemzetközi szerződés állapít majd meg ilyet; ki kell hirdetni ezt a nemzetközi szerződést az Országgyűlés megerősítése után. Ez viszont egy biztonsági tanácsi határozat, amit az ENSZ-alapokmány szerint törvényi úton kell szabályozni.
Tehát kétségtelenül a munkaprogramban nem szerepelt, viszont a nemzetközi kötelezettség teljesítésének a sürgőssége indokolta a törvényjavaslat benyújtását.
Kérem szépen, hogy súlyosak a szankciók… Megpróbálják gazdasági hátrányokkal megakadályozni azt, amit más eszközzel, fegyveres beavatkozással nem kívánnak megakadályozni! Tehát nyilvánvalóan ezt a háborús tűzfészket megpróbálják szelídebb eszközökkel megszüntetni, és egy gazdasági embargó teljesítésének a kikényszerítése viszont nyilván csak szankcionáltan történhet.
Az expozéban már hivatkoztam a törvényjavaslat előterjesztésének indokoltságára és szükségességére, és alkotmányos kötelezettség az, hogy a Magyar Köztársaság biztosítja a vállalt nemzetközi kötelezettségek és a belső jog összhangját. Tehát ez az a két pillér, amelyen a jelen javaslat nyugszik, s amelyek alapján nem lehet vitás, hogy egy jogállamnak kötelessége egy ilyen jellegű törvény elfogadása.
A törvény sok tekintetben speciális jogszabály. Ritkán kívánja azt egy törvényjavaslat-előkészítő, hogy a bábáskodásával megszületett jogszabály minél rövidebb életű legyen. Itt mégis erről van szó, hiszen ha a jelen törvényt a közeljövőben hatályon kívül kellene helyezni, az azt a mindenki által kívánt fejleményt fejezné ki, hogy végre, annyi vérontás után, megnyugtatóan rendeződött, véget ért az immár évek óta tartó fegyveres konfliktus.
Hogy rövidre fogjam: tartalmilag elfogadjuk Szájer József képviselő indítványát - amelyet azután az alkotmányügyi bizottság fogalmazott meg -, tehát az alkotmányügyi bizottság összefoglaló jelentésében szereplő módosító javaslatokkal az előterjesztő minden vonatkozásban egyetértett. (Sasvári Szilárd: Erről van szó!) Kérem szépen, ne várjuk egy büntetőjogi szankciókat tartalmazó jogszabálytól, hogy irodalmi stílusban legyen megfogalmazva. Sajnos, ennek száraz a szövege, mert száraz tényállásokat kell tartalmaznia. Sajnos, a szárazság mögött ott áll az a véres esemény, aminek a kifejlődését meg kívánja akadályozni. Én ezért az alkotmányügyi bizottság által támogatott és az előterjesztő által is támogatott módosító javaslatokkal kérem a törvényjavaslat elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem