KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház!Tisztelt Képviselőtársaim! A Nemzetközi Pénzügyi Társaság negyedik alaptőke-emelését jóváhagyó országgyűlési határozattal kapcsolatban a következőket szeretném előrebocsátani.
E társaság a Világbank-csoporthoz tartozó szakosított pénzintézet, amely egyben a világ legnagyobb nemzetközi fejlesztési ügynöksége több mint 140 tagállammal. Hosszú lejáratú kölcsönökkel, alaptőke-hozzájárulással, illetve ezek különféle kombinált alkalmazása révén ad pénzügyi támogatást a magánszektor – és szeretném még egyszer hangoztatni: a magánszektor gazdálkodó szervezeteinek.
Az IFC tehát – ez a pénzügyi társaság – különleges szerepet játszik a fejlesztések területén, katalizátorként tevékenykedik a vállalkozás, a beruházási tőke és a termelés egymásra találásának folyamatában.
Magyarország 1985-ben csatlakozott e társasághoz. Belépésünkkor és az azt követő alaptőke-emeléskor lejegyeztük a ránk eső részvényhányadot, összesen 6179 db 1000 amerikai dollár névértékű részvényt. A szóban forgó alaptőke-emelésről, amelynek értéke egymilliárd amerikai dollár, a szervezet további hatékony működtetése érdekében van szükség. Erről 1991-ben döntöttek a tagállamok.
Az alaptőke-emelésből, tehát ebből az egymilliárd dollárból Magyarországra eső lejegyzendő részvényösszeg 4,8 millió amerikai dollár.
Az erről szóló 179-es számú határozatát a társaság 1992. májusi kormányzótanácsi ülésén hozta, ahol Magyarországot kormányzói minőségben én képviseltem.
A Nemzetközi Pénzügyi Társaság több jelentős beruházást, köztük a Suzuki-beruházást és az első magyar alapot, amely a vállalkozások célját szolgálja, támogatta Magyarországon, és jelenleg is több program áll előkészítés alatt.
A társaság ezenfelül szakértői segítséggel is támogatja Magyarországot, a magyarországi képviseleti irodáján és képviselőjén keresztül is.
A fentiek alapján kérem a tisztelt Házat, hogy az országgyűlési határozatot, amely Magyarország érdekeit szolgálja, szíveskedjék elfogadni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem