SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)
SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Akármilyen korán van, muszáj pár mondatot mondanom.
A jelenlegi átmeneti törvény nem teszi lehetővé, hogy a kívülálló az üzletrészét kivihesse. Azt mondtuk, hogy koncepcionálisan a szövetkezeti törvény is, az átmeneti törvény is a polgári jog szabályaihoz próbál igazodni, ahol ugyebár szerződéskötési szabadság van, és a tulajdonjogával mindenki szabadon rendelkezik. A tulajdonjog tartalmilag a birtoklás, a használat, a rendelkezés jogát foglalja magában.
De kérdezem én: én mint kívülálló hogyan rendelkezhetem azzal a valamivel, ha egyébként onnan nem tudom kihozni, hogyan tudom a birtoklás jogát gyakorolni, ha nem azt teszek vele, amit akarok?
Ezért bármennyire is féltem a termelőszövetkezeteket, hogy széthordják a vagyonát, mégis azt kell mondanom, hogy azzal gazdálkodhat a termelőszövetkezet a polgári jog szabályai szerint, ami az övé. De nem azzal, ami nem az övé. Azok a kívülálló tulajdonosok a valamijüket szeretnék megkapni.
Ez okból, és egyébként is, mert ha a földet visszaadták a kárpótlás során a kívülálló tulajdonosoknak, akkor ésszerűtlen koncepcionálisan, hogy miért nem adjuk vissza az üzletrészüket.
Ezért én tisztelettel azt kérem a képviselőtársaimtól, hogy támogassák ezt a törvényjavaslatot, annak módosításával együtt, amit Zsiros Géza és Dragon Pál előterjesztett, mert megítélésem szerint így kerülnek helyére a dolgok.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem