ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Igen. Értelemszerűen egyharmadot. Köszönjük szépen.
Tisztelt Országgyűlés! A határozathozatal következik.
A benyújtott módosító javaslatokról együttes jelentés készült négy kötetben 8773-as számon, és kiegészítő jelentés 8817-es számon.
Határozathozatalunk során az alapjelentés sorrendjét követjük. (Zaj.)
Szíves figyelmüket kérem, és a szavazásban részt vevőktől azt, hogy foglaljanak helyet.
A kiegészítő jelentés 19. pontjában az alkotmányügyi bizottsági állásfoglalásban ismerteti a bizottság azokat a törvényhelyeket, amelyeknek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők több mint kétharmadának igen szavazata szükséges.
A házbizottság 1991. augusztus 22-i ülésén állást foglalt arról, hogy ilyen esetekben mi legyen a követendő eljárás. Eszerint az alkotmányügyi bizottság szokásos jelentésében állásfoglalásáról tájékoztassa az Országgyűlést. A plenáris ülésen ilyen esetben mód van kisebbségi álláspont ismertetésére is.
Az imént megismerhettük Szigethy István képviselő úr előadásában a kialakult kisebbségi álláspontot. Az Országgyűlés ez eljárás keretében, az álláspont ismertetése után, az adott kérdésben vita nélkül határoz.
A házbizottság állásfoglalása alapján kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a kiegészítő jelentés 19. pontjában rögzített felsorolást, amely a törvényjavaslat kétharmados elfogadást igényelő részeit, elemeit sorolja fel. Határozathozatal következik. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.)
Az Országgyűlés 156 szavazattal, 109 ellenében, 5 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy a kiegészítő jelentés 19. pontjában az alkotmányügyi bizottság által előterjesztett felsorolást tekinti a kétharmados szavazás meghatározó tényének.
Ezek után ismertetem a követhető szavazástechnikai eljárást. Az egyes, minősített többséget igénylő normarészeknél, az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása alapján, a soros elnök tájékoztatja a tisztelt Országgyűlést; majd a módosító javaslatok határozathozatalára is a minősített többség szabályai szerint kerül sor.
Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a kétharmados rendelkezés elhagyását indítványozó javaslatok elfogadása természetesen az egyszerű többség szabályai szerint történik.
A kétharmados elfogadást igénylő normarészekhez benyújtott módosító javaslatok szavazása után a módosító javaslattal nem érintett részek elfogadására kerül sor, természetesen szintén a minősített többség szabályai szerint.
Végezetül, a törvény végszavazása eredményének megállapításánál, az előterjesztéssel összhangban, az egyszerű többség alkalmazására kerül sor.
(15.10)
Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása szerint az 1. § (2) (4) (6) (8) (10) (11) (13) (14) (15) (17) (18) (23) (24) (26) és (35) bekezdéseinek elfogadása és módosítása minősített többséget igényel. (Zaj.)
Kérném szépen a szavazás során – amennyire lehet – a nagyobb csendet biztosítani!
Az 1. pontban előterjesztett módosítás egyik bizottságban sem kapott egyharmados többséget.
A 2. pontban Salamon László a preambulum módosítását javasolja. Lényege: a nemzetközi egyezményre történő hivatkozás maradjon el a preambulumból. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a kulturális nem. Miniszter úr?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem