BALLA GÁBOR TAMÁS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

BALLA GÁBOR TAMÁS, DR. (MDF)
BALLA GÁBOR TAMÁS, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Bizonyára önök is tapasztalták, hogy az eddigi vitáink olyan látszatot keltettek választóinkban, mintha a tisztelt Ház figyelmét a Rádió és a Televízió funkciói közül csupán a politikai funkciókra összpontosítaná. Az én módosító javaslataim e két közszolgálati médium pedagógiai és ismeretterjesztő funkcióit érintik.
A törvénytervezet 11. §-ának kiegészítésére irányuló indítványomhoz a kulturális bizottság is csatlakozott. Feltételezem, hogy ez önmagában is elegendő érv a tisztelt képviselőtársak támogatásának megnyeréséhez.
A 6. § módosítására vonatkozó javaslatomat viszont indokolni szeretném, tekintettel arra, hogy a bizottsági támogatásokat nem kapta meg.
Ennek a módosító javaslatnak a lényege ugyanis a következő: a Rádió és a Televízió köteles különös gondot fordítani arra, hogy műsorai a gyermekek és a fiatalkorúak személyiségének formálásában – azaz a nevelésben – a közoktatás pedagógiai törekvéseivel ellentétes hatást ne váltsanak ki. A médiumok ugyanis egyaránt képesek arra, hogy az iskola nevelőhatását megerősítsék, és arra is, hogy kioltsák a pedagógusok legnagyobb erőfeszítései ellenére is. Az akciófilmek nyilvánvalóan jobban lekötik a gyermekek figyelmét, mint a kötelező olvasmányok; a képernyőn bemutatott okkult tudományok általában szórakoztatóbbak, mint az iskolai fizika- vagy biológiaórák; a különféle – rendszerint aberrált – interjúalanyok is érdekesebb embereknek tűnnek, mint az osztályfőnökeik.
Nem vitatom, hogy ez a módosító javaslat némileg korlátozza a műsorszerkesztők alkotói szabadságát, mégis – mint pedagógus – azon a véleményen vagyok, hogy a közpénzen fenntartott Rádiónak és Televíziónak ne legyen szabad az igaz helyett hamis ismereteket közvetíteni, ne legyen szabad a fejlődésben lévő korosztályok ízlését rombolni; ne legyen szabad a természetes identifikációs folyamatokat szétzülleszteni – akár a családi, akár a lakóhelyi, akár a nemzeti identitásról is van szó –, és ne legyen szabad a jövő nemzedéknek olyan viselkedési mintákat felkínálni, amelyek követése társadalmi beilleszkedésüket nehezíti meg.
Tisztelt Ház! A törvénytervezet 53. §-ához benyújtott módosító javaslatommal azt szeretném elérni, hogy a Rádió és a Televízió felügyelőbizottságába a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat is küldhessen egy tagot. Igaz, hogy a törvénytervezet a delegáló intézmények között a Magyar Tudományos Akadémiát első helyen említi – ez valóban garanciát jelent a tudománytalan nézetek térhódításának meggátolására, ugyanakkor célszerű azt is figyelembe venni, hogy a tudományos kutatások eredményeinek publikálása más műfaj, mint a tudományok népszerűsítése. A másfél évszázados múlttal és az ez alatt felhalmozott igen gazdag módszertani tapasztalatokkal rendelkező TIT-szervezet arra lehet garancia, hogy a rádión és a televízión keresztül tömegek ismerjék meg – és egyben értsék meg és szeressék is meg – a tudományokat.
Tisztelt Képviselőtársak! Befejezésül kérem, hogy módosító javaslataimat támogassák – szíves figyelmüket pedig köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem