IZSÓ MIHÁLY (FKgP)

Teljes szövegű keresés

IZSÓ MIHÁLY (FKgP)
IZSÓ MIHÁLY (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen nehéz ilyen esetben szólnom, hiszen szeretném 3-4 percben összefoglalni azt a mondanivalómat, ami talán egy fél órára is kevés lenne. Én meg kell mondanom, hogy elsősorban mint újonnan idekerült képviselő, kívülről olyan érzelmekkel jöttem be, amit önök talán annak idején nem tapasztaltak és nem vettek tudomásul, illetve nem tudatosították önökkel.
Az egyik gazdatársam azt mondta, hogy a kárpótlási törvényt és az átmeneti törvényt a bentlévő jogászok úgy alkották meg, hogy a kintlévő jogászoknak tízéves munkát adtak. Meg kell mondanom, hogy ez igaz. Ezt bizonyítja az előttünk a múltkoriban, vagy az előző alkalommal elhangzott viták sorozata, meg az azóta benyújtott módosítási javaslatok. Én csatlakoztam módosító indítványommal Cséfalvay Gyula képviselőtársamhoz. Felolvasnám azt a pontját, amelyet szeretném, hogyha bevennénk a módosításba, és elsősorban nem ismertetve az indokolást, csak egyetlenegy pontban. "A kiválással összefüggő vagyon kiadására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a szövetkezeti üzletrésszel rendelkező kívülálló tulajdonosok üzletrészének megfelelő vagyon kiadására is."
Alátámasztásképpen: megkülönböztető és sérti az Alkotmányt, a köztulajdont és a magántulajdont – igazságtalanul fosztották meg az ingatlantulajdonosoktól és a gazdasági felszereléseiktől a kívülállókat, mint a szövetkezeti tagokat.
Indokolni is szeretném ezt az álláspontot. Én nem hiszem, hogy egy termelőszövetkezetben 100 olyan kirekesztett vezető van, akinek a részjegye a zsebében van, és ez 30 milliót képviselne. Van egy listám, ami 23 tételből adódik. A Velemi Endre Mezőgazdasági Termelőszövetkezet Jászapáti területéről, egy példát olvasnék föl az ottani kívülállóknak felajánlott vagyonból. Egy MTZ–80-ast, amelynek 17010 forint volt a könyv szerinti értéke, kikiáltották 90 ezer forintra. Már eleve gondolhatjuk a könyv szerinti érték és a kikiáltási ár között a különbséget, és ezt a gépet, tekintettel arra, hogy 30 millió forint volt ott fölhalmozódva a kívülállókra, és mindenki szeretett volna valamilyen joghoz, vagyonhoz jutni, 951 ezer forintért vették meg. És ezt 23. Kérdezem én: a nem kívülállók azok vajon mennyiért jutottak ehhez a vagyonhoz, és ezek között a kívülállók között, akik ott voltak, olyanok is voltak, hogy nem tehettek róla, hogy ők kívülállók, mert a sors úgy hozta, hogy a törvény, a rendelkezés, a választás, a szabad választás '90-ben történt, a törvény később történt, és az elhalálozás vagy valami más ok pedig előbb megtörtént. Élhetett volna annak az édesapja, a szüleje, vagy akárki esetleg 96 éves koráig, és nem lenne ugyanebben a helyzetben.
Ez még a jobbik eset, hogy hozzá tudott nyúlni egy bizonyos ócskavashoz. Mert képzeljük el: egy termelőszövetkezetben egy MTZ-traktor ha 17 ezer forinton van nyilvántartva, hogy az mi. Rozsdatömeg.
Tehát ilyen szellemben is kell vizsgálni ezt a törvényjavaslatot, és nemcsak ezt, hanem a többit is, mert valamilyen formában érvényt kell szerezni az igazságnak. Ha elköteleztük magunkat arra, hogy a tulajdonjog szent, akkor legyen a tulajdonjog itt is szent, és én azért kérem a képviselőtársakat, hogy ezt a törvényt, bár csak kilenc nap áll rendelkezésre, meg merem kockáztatni azt, hogy nem kilenc nap, hanem rá még 30 nappal későbbi határidővel léptessék be, hogy lehetőség legyen azoknak, akik még tudnak kivenni vagyonjegyet, vagy vagyonjegyükért értéket, gépet, hogy ezt megtegyék. Tudniillik ezek nem ablakba fogják ezeket a gépeket rakni, hanem ezekkel dolgozni szeretnének. Márpedig itt minden dolgos kézre ebben az országban szükség van. Az a legnagyobb baj, hogy van majdnem 600 ezer munkanélkülink, mert nincs eszköz, amivel dolgozzon, és ott vannak parlagon kint a területek. Tessék belterjes gazdálkodás formájában vagy háztáji, vagy akármilyen címen nevezett területenként megadni a lehetőséget a vidéken élőknek, hogy ezzel is eleget tudjanak – a családjuk érdekében, a fenntartás és az életszínvonal emelése érdekében eleget tudjanak – feladatuknak tenni.
(20.10)
Nem szaporítanám a szót, hiszen felolvashatám ezt a hosszú levelet is, illetve a fogalmazványomat is, de gondolom, ez elég érv ahhoz, hogy megértsék, hol van a problémám.
Ha az egyik állampolgárnak jogos az, hogy megkapja a jogos vagyonát, akkor legyen jogos a másik állampolgárnak is. Mert ebből – ha ez nem így történik meg – előbb-utóbb a perek sorozata fog keletkezni, elmennek a Legfelsőbb Bíróságig, sőt a nemzetközi bíróságig is. Erre – úgy gondolom – a Háznak nincs szüksége. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem