SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)
SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényalkotás rohammunkájában a legjobb szándék mellett is óhatatlanul becsúsznak apróbb hibák, és hogyha ezeket a hibákat időben nem korrigáljuk, olyan súlyos következményei lesznek, súlyos áldozatok lesznek az ilyen hibák következményei, és olyan károk, amik jóvátehetetlenek. Ilyen napjainkban egyik legértékesebb kultúrörökségünk, a magyar lóversenyzés, a gróf Széchenyi István által alapított magyar lóverseny.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az a különös helyzet áll elő, hogy ma olyan rosszak a lóversenyzés föltételei, hogy ha ezt hamarosan nem korrigáljuk, az a veszély fenyeget bennünket, hogy teljesen tönkremegy, és visszavonhatatlanul megy tönkre ez a kultúrörökségünk.
Miről van szó? A lóversenyüzemet és a lóversenyzést abból a pénzből tartják fönn, amit a fogadók a fogadásoknál elhelyeznek, ez az úgynevezett totalizatőr forgalom, ennek bizonyos %-ából, bizonyos elvonások következnek be a fogadásra föltett összegből. Magyarországon ez az elvonás világszerte soha nem látott méretet öltött. Már korábban is 33%-os volt ez az elvonás, és a fogadásra föltett összegnek csak a 67%-a került nyereményként kifizetésre. Most a magánszemélyek jövedelemadóját szabályozó törvény következtében az így kifizetett összegnek még a 20%-a elvonásra kerül, így csupán 53% kerül kifizetésre. Ennek az a következménye, hogy gomba módon elszaporodtak a zúgbukmékerek, és a fogadók egymás közt kötnek fogadásokat, így nem kerül be a totalizatőr forgalomba a pénz.
Ennek olyan következményei vannak, hogy az idén például a galoppverseny nyitónapján a tavalyi 8 millió forinttal szemben csupán 5 millió forint volt a totalizatőrforgalom. Én azt hiszem, ezt nem kell tovább ragozni.
Miről van itt szó? Nem bolond senki sem úgy fogadni, hogy tudván tudja, hogy az általa föltett száz forintból csupán 53-at nyerhet vissza.
Törvénymódosító javaslatomban azt javasolom, hogy szüntessék meg ezt a 20%-os jövedelemadót. Hogy összehasonlítási alap legyen: Magyarországon a lóversenyüzem szocializálása előtt a mostani 47% elvonással szemben 18% volt az elvonás, de sehol a világon a 30%-ot sem éri el ez az elvonás.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha nem akarjuk, hogy ez a nagyon értékes, világszerte ismert és elismert kultúrörökségünk teljesen tönkremenjen, én azt kérem, hogy a lehető legrövidebb időn belül módosítsuk ezt a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem