KIRÁLY BÉLA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KIRÁLY BÉLA (SZDSZ)
KIRÁLY BÉLA (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy jelenségre szeretném felhívni a Ház figyelmét – egy kis türelmet kérek, hogy az elvi részét kifejezhessem, most csak a címet mondom meg. Arról a jelenségről van szó, hogy mind nagyobb számmal látunk a fegyveres erők egyenruhájában lévő, sokszor magas rangot viselő személyeket tüntetéseken, politikai nagygyűléseken nemcsak megjelenni, hanem szólni is.
A Szabad Demokraták Szövetségének az elvi álláspontja az, hogy a fegyveres erők tagjai, ha egyenruhát húznak, ez semmit nem von el az emberi és polgári jogaikból. Ugyanúgy megmarad a szólásszabadságuk, a véleményszabadságuk, a gyülekezési, társulási és minden más szabadságuk, mint a civilben lévő polgártársaiknak. Én még hadd mondjam azt, hogy valamit ad is a fegyveres erőkben való szolgálat, ha nem is a jogukhoz, nem is a törvényes jogukhoz, de bizonyos igényükhöz. Énszerintem a fegyveres erők tagjainak igényjogosultsága van megbecsülésre és rokonszenvre azért, mert ez az egyedüli része a társadalomnak, amelynek kötelessége a parancsait és a feladatait úgy teljesíteni, ha szükséges, egészsége és élete kockáztatása árán is. Ha tehát a fegyveres erők tagja a nemzet iránti elkötelezettségét tökéletesen teljesíti, fegyelmezetten teljesíti, egészen addig a határig, amit a szabályzat előír, hogy még az életét is kockára teszi, ha kell, azért nekik valami több jár, mint a többi állampolgárnak, nevezetesen megbecsülés és rokonszenv.
A kérdés az, hogy az egyenruhában lehet-e olyan cselekedetekben részt venni, amelyek elterelik a figyelmet; amelyik olyan jelenség lehetne, ami azt mutatná, hogy ez az egyenruhát viselő személy más lényeges dolgot is csinál, mintsem készül a honvédelemre, vagy nagy veszedelmek – mint földrengés, árvíz – esetén segíti a társadalmat. Én azt hiszem, hogy logikusan a válasz az lehet, hogy a fegyveres erőknek még csak a látszatát sem szabad mutatni annak, hogy például a politikába beavatkoznának, politikai mozgalmakat bármilyen irányban is támogatnának.
Hadd hangsúlyozzam olyan erősen, ahogy csak tudom, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége nem az ellen emeli fel a szavát, hogy ki-ki mit mond. A liberális felfogás szerint mi küzdünk elvekkel az energiánk végső cseppjéig, hogy megcáfoljuk azokat az elveket és javaslatokat, amiket károsnak tartunk. De az energiánk végső cseppjéig küzdünk azért is, hogy a velünk ellenkező véleményt is kimondhassa valaki, akinek ellenkező a véleménye. Ilyen szellemben tehát nem arról van szó, hogy gyűléseken, politikai gyűléseken, tüntetéseken mit mond az egyenruhában lévő ember, hanem arról van szó, hogy mondhat-e egyáltalán valamit is. És ebben a tekintetben a véleményünk az, hogy ez levonna abból, amit általában köznyelven úgy mondanak, hogy az egyenruha becsülete. Ebből bizonyos fokig levonna, abból az egyenruha becsületéből, ami nem a ruhát jelenti, hanem azt, ami mögötte van; és az az egyenruha becsülete, amelyik annyit jelent, hogy aki ezt viseli, az iránt megbecsüléssel és rokonszenvvel kell viseltetnünk. Ez az elvi része. Tehát elvi tekintetben a véleményünk az, hogy politikai akciókon, tömegtüntetéseken egyenruhában ne vegyen részt a személy.
Most a kérdés az, hogy milyenek az erre vonatkozó törvényes rendelkezések. A törvényes rendelkezések tökéletesen kristálytiszták. A szolgálati szabályzat és annak az ún. első számú módosítása – hadd untassam két másodpercig a tisztelt Házat –, felolvasom – mit mond.
A szolgálati szabályzat 1. számú módosításának 10/A pontja a következőt mondja, idézem:
"A katona a szolgálati helyén az egyesülési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó politikai vagy egyéb célú társadalmi szervezetet nem alakíthat, illetőleg már működő ilyen szervezet alapszervét vagy más szervezeti egységét nem hozhatja létre."
Most jön a lényeges mondat: "A szolgálati helyén párt vagy más társadalmi szervezet politikai állásfoglalása vagy nézete sem szóban, sem írásban nem terjeszthető az egyenruhás ember által."
Tovább is kell mennünk azonban, a 10/B pont a következőt mondja; ez arra vonatkozik, hogy a katonák részt vehetnek ilyen politikai irányzatú tüntetéseken, gyűléseken és így tovább, a saját helyőrségükön kívül. Erre a szolgálati szabályzat a következőt mondja:
"A katona a szolgálati helyén kívül társadalmi szervezetet alakíthat, illetőleg társadalmi szervezeti tevékenységben szolgálati időn kívül részt vehet", azonban a 10/D pont ezt mondja, és itt van tulajdonképpen a mondanivalónk lényege: "A 10/B pontban említett társadalmi tevékenység során a katona egyenruhában nem jelenhet meg."
Teljesen kristálytiszta szabályról van szó. A kérdés most csak az, hogy azok, akik ilyen nagygyűlésen, tüntetésen részt vettek, és magas rendfokozatú egyenruhát viseltek, hogy azok talán nem ténylegesen szolgáló tisztek, hanem tartalékosok vagy nyugállományú tisztek.
Kérdezem azt, illetve kérdezhetjük a szolgálati szabályzatból azt, hogy ez a rendelkezés, amelyik tiltja az egyenruhában való politizálást, az vonatkozik-e tartalékos vagy nyugállományú tisztekre, ha egyenruhát viselnek.
Kristálytiszta a válasz: a szolgálati szabályzat ún. külön rendelkezésének 4. pontja azt mondja, és idézem: "A nyugállományban vagy tartalékállományban lévő katona ha egyenruhát visel, köteles betartani a katonai magatartási, alaki, udvariassági szabályokat." Tehát akár nyugalmazott, tartalékos vagy ténylegesen szolgáló katona is a személy, politikai természetű tömegtüntetésekben nem vehet részt.
Tehát írásos, törvényszerű szabályok vannak arra, hogy egyenruhában ne politizáljunk.
Azt hiszem, hogy az Országgyűlésnek és a Kormánynak vigyáznia kellene arra, hogy ezeknek a szabályoknak érvényt szerezzünk a gyakorlatban. Az érvényszerzésnél nem arról van szó, hogy letartóztassunk, büntessünk és így tovább, gyermekcipőben járó demokráciánkban ez is egy olyan terület, ahol neveléssel, felvilágosítással, ellenőrzéssel, ha szükséges, figyelmeztetéssel tanítsuk polgártársainkat, akár egyenruhában vannak, akár civil ruhában vannak, arra, hogy mik a demokrácia szabályai.
Természetesen, ha sorozatos visszaélésről van szó, arra vonatkozólag is megvannak a törvényes és a szolgálati szabályban lerögzített határozatok.
Hadd foglaljam tehát össze: az egyenruhában lévő magyar ember ugyanúgy élvez minden polgári és emberi jogot, mint a civil ruhában lévő, azonban politikai akciókban, tüntetésekben egyenruhában nem vehet részt. Aki ezt a szabályt megszegi, az nem ad az ún. egyenruha becsületére, az nem növeli a többi polgártárstól elvárt igényét, hogy megbecsülésre és rokonszenvre tartson számot, ellenkezőleg, ezeket csökkenti. Ebből kifolyólag az Országgyűlésnek is és a Kormánynak is együttesen őrködni kellene ezeknek a szabályoknak a tiszteletben tartásáért. Köszönöm. (Taps a baloldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem