CSÉPE BÉLA (KDNP)

Teljes szövegű keresés

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én rendkívül örültem annak, hogy a szabaddemokraták benyújtották ezt a módosító indítványt, a következők miatt. Már a múlt évben, amikor a tisztelt Ház foglalkozott az adócsomaggal – ezen belül az szja-törvényjavaslattal –, módosító javaslatot nyújtottam be annak az elkerülése érdekében, hogy ez a fajta előleglevonási rendszer ne lépjen egyáltalán életbe.
Amikor javaslatom egyetlen bizottságban sem kapta meg a szükséges egyharmadot, kértem a KDNP-frakciót, hogy ennek ellenére terjesszük a plenáris ülés elé – azonban ez a javaslat itt is elvérzett. Én akkor is megértettem olyan oldalról a Pénzügyminisztérium szándékát, hogy biztosítani kívánja a bevételt; de nem tudtam egyetérteni már akkor sem azzal a módszerrel, amely bármilyen megkülönböztetést, diszkriminációt vezetne be a gazdaság szereplői között.
Ezért nyilvánvaló, hogy itt most nem az szja-törvénynek valamiféle általános vitája folyik, hanem egy konkrét pontjánál egy módosítás kezdeményezése. Úgy vélem, hogy a tisztelt Háznak össze kell fognia az SZDSZ-es kezdeményezéshez csatlakozva, hogy ez a kérdés minél hamarabb megoldódjon.
Ugyanakkor, áttanulmányozva az SZDSZ-es javaslatot én arra a megállapításra jutottam, hogy nem megfelelő, és ezért módosításra szorul. Ezért hoztam a tisztelt Házat abba a helyzetbe, hogy az én beadott módosító indítványom következtében most már részletes vitát kell tartani. Ennek az oka lényegében az, hogy a szabaddemokrata javaslat ezt a fajta előleglevonási rendszert egy jóval szélesebb körben kívánja bevezetni, mint az én módosító indítványom.
Egy jelentős különbségre szeretném felhívni a figyelmet. Az én módosító indítványom nem érinti a mezőgazdasági kistermelőket, és ez egy jelentős különbség. Az én módosító indítványomnak a lényegét tulajdonképpen Palotás János képviselőtársam elmondta. Én csak annyit foglalnék össze, hogy én választási lehetőséget szeretnék biztosítani a most már szűkebb körben szereplő egyéni vállalkozóknak, hogy vagy a bruttó bevételük 3%-át fizetik be előlegként, vagy pedig negyedévenként kiszámítják a tényleges adóalapot, és annak a 20%-át. Mindenképpen el kell hárítanunk azt, hogy a megrendelők vonják le az előleget, és ne maguk az adózók, mert ez sérti a gazdasági szereplők egyenrangúságát.
Javaslatom szerint mentesülnének az előlegfizetés alól mindazok, akik az elmúlt évben veszteségesek voltak. Ez egy nagyon lényeges dolog. És ugyancsak nem kellene előleget fizetni a kezdőknek. Fölmerült egy olyan gondolat is az IPOSZ részéről, hogy ezt az előleget úgy kellene szabályozni, hogy az elmúlt évi adóalap határozza meg. Ezzel én a magam részéről nem tudok egyetérteni, hiszen a jelenlegi piaci viszonyok között olyan ingadozások vannak az adóalapokban, hogy akkor az a probléma merülne fel, hogy egy magasabb adóalap után kellene előleget fizetni nem ténylegesen megtermelt jövedelem esetében.
Tehát összefoglalva: én jobbító szándékkal kívánom módosítani a szabaddemokrata javaslatot. Tisztában vagyok azzal, és nem is törekvésem, hogy az szja-törvényt más helyen is módosítsuk. Azonban én ez alól mégis egyetlenegy kivételt szeretnék tenni, és ez nagyon röviden a következő. Önsegélyező egyesületek és önsegélyező alapítványok működnek egyes nagyobb vállalatoknál, mint a MÁV és a Posta. Itt az a probléma keletkezett, hogy az ide adózottan befizetett pénzek, amelyek szociális alapon segély formájában kerülnek ki a dolgozókhoz, újabb adókötelezettség alá esnek. Úgy vélem, hogy ez egy technikai dolog. A kettős adózás elkerülése érdekében, ha már megnyílt a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvény általános vitája, ezt az egy kérdést még oldjuk meg sürgősen, és ezzel kapcsolatban is a mai napon én beterjesztettem egy módosító indítványt.
Kérem a tisztelt Házat, hogy módosító indítványaimat az elmondottak szellemében mérlegeljék és fogadják el. Köszönöm türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem