ILKEI CSABA, DR. (független)

Teljes szövegű keresés

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Mivel név szerint említett Giczy György, röviden a következőket szeretném válaszolni.
Ebben a Parlamentben mondtam el másfél évvel ezelőtt azt, amit most is fenntartok, és nincs ellentmondás kettőnk között, jelesül: a pártatlanság, a függetlenség párttagsági könyvvel, illetve anélkül végzett újságírói tevékenység között.
A következő alaptételeket vallottam, és fönntartom ma is: a pártatlanság nem más, mint az arányos pártosság, az ellentétes álláspontok korrekt bemutatása és ütköztetése. A függetlenség nem más, mint az objektíve felismert függőségek tisztes és távolságtartó kezelése. Párttagsági könyvvel a zsebben is lehet pártatlan, tárgyilagos műsort szerkeszteni, és párttagsági könyv nélkül is lehet valaki elfogult, egy szűk érdekcsoport titkos képviselője.
Egy lengyel televíziós kolléga – jeles képernyős – azt mondta, hogy amikor belép a televízió épületébe, jelképesen a portásnál helyezi el a párttagsági könyvét, és csak szakmai és etikai szempontok vezénylik a műsor elkészítésében. Követhető álláspont.
Ami pedig a tömegkommunikációs alaptételt illeti, hogy informálni muszáj, kommentálni nem, mert a néző felnőtt, érett ember, nem kell szájába rágni a következtetéseket, képes a következtetések levonására, ezt abban az esetben lehet megcsinálni, ha a valóságról szóló valamennyi alapinformációt a maguk ellentmondásosságában közöljük, tehát van lehetősége értékelni a nézőnek, teljesen szükségtelen az elfogult kommentár. Ugyanakkor van, amikor muszáj kommentálni, mert a mai információs csömörben, a mai információs túlkínálatban lehetetlen eligazodni, és segítenünk kell tárgyilagos kommentárral. Ez a kommentár nem feltétlenül kell, hogy nélkülözze, kedves kollégám, a meggyőződéssel vállalt véleményt, mert ez is hozzátartozik a vélemény szabadságához.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem