HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ) Elnök úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának a véleményét kívánom röviden ismertetni a nemzeti és etnikai kisebbségeknek szánt pénz elosztásáról.
Legelőször is szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy meglehetősen szűkös keret állt az emberi jogi bizottság rendelkezésére. 1991-ben, az elmúlt esztendőben 200 millió forint volt a felosztható összeg, az idei esztendőre ez csupán 10%-kal nőtt, s gondolom azt valamennyien tudjuk és tisztában vagyunk vele, hogy ez még a tavalyi infláció ütemét sem követi.
A decemberi költségvetési vitában több SZDSZ-es javaslat, módosító indítvány volt a pénzösszeg emelésére, ezeket azonban sajnálatos módon a tisztelt Ház leszavazta. Ez azonban csupán az egyik probléma, de semmiképpen sem elhanyagolható.
Végül a költségvetési vita után, a szavazás során megszavazott 220 millió forint szétosztására a bizottság - egyébként nagyon helyesen, és erről Fodor Gábor már beszélt - felállított egy követelményrendszert.
A beérkezett kérdőívek nyomán került sor az első felosztásra, ekkor még kisebbségenként. Az első felosztásnál történt a mi megítélésünk szerint az első hiba, ugyanis a felosztás eredményeként néhány kisebbség - görögök, örmények, ruszinok - kevesebb pénzt kaptak, mint az elmúlt esztendőben. Az SZDSZ-nek az volt a véleménye, hogy kevesebb pénzt erre az esztendőre senki nem kaphat, mint amennyit az előző évben kapott.
Az SZDSZ képviselőjeként már a bizottsági ülés során felhívtam erre a figyelmet, de sajnos a korrekció elmaradt.
Megítélésem és megítélésünk szerint a legkisebb kisebbségeket bizonyos pozitív diszkriminációban kellene részesíteni, hiszen egyértelmű, hogy ők azok, akik identitásuknak megőrzése szempontjából is a legnehezebb helyzeben vannak.
Ami a pénz további elosztását illeti, szeretném elmondani, hogy az SZDSZ nem tartja kívánatosnak, hogy a jövőben az emberi jogi, vallásügyi és kisebbségi bizottság tagjai vállalkozzanak arra, hogy egy-egy kisebbség szervezetei között elosszák a pénzt.
Bár nem vitatható, hogy a Nemzetiségi és Etnikai Hivatal munkatársai megpróbálták előkészíteni a második elosztást, mi mégis úgy ítéljük meg, hogy a statisztikában megbúvó számsorok önmagukban nem elegendőek annak az eldöntésére, hogy egy-egy adott szervezet milyen tevékenységet folytat vagy éppenséggel létezik-e?
Az SZDSZ tehát azt javasolja, hogy a jövőben a kisebbségek hozzák létre saját maguk saját egyeztető fórumaikat - megjegyzem zárójelben, erre egyébként az idén voltak kísérletek, hol sikerült létrehozni, hol nem ezeket az egyeztető fórumokat. Azt javasoljuk, hogy ezeken a fórumokon ők egymás között döntsék el az egymás közötti elosztást.
Más megoldást a jelenlegi finanszírozási rendszerben nem tudunk elképzelni, ugyanis meggyőződésünk, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a másfél száznál is több helyi szervezetről alapos ismeretünk legyen - de ez nem is a feladatunk, úgy vélem.
Végezetül szeretném elmondani, hogy az SZDSZ fontosnak tartja az egész finanszírozási rendszernek az újragondolását, és lehetőség szerint a két esztendeje késő nemzetiségi és etnikai kisebbségekről szóló törvényben való rögzítését.
úgy véljük, hogy csak így kerülhető el, hogy mind a bizottság, mind a Parlament évről évre ugyanabba a szituációba kerüljön, mint tavaly és az idén. Ez nem kívánatos, megítélésünk szerint, sem az Országgyűlés, sem a kisebbségek szempontjából. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem