FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:
FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, Elnök úr. Az 5717-es számú javaslatról szeretnék pár szót mondani. Azért emelem ki az elején, hogy "pár szót", hiszen képviselőtársaim vélhetően olvasták a javaslatot, illetőleg az indoklását is olvasták, amelyben több fontos körülményre, döntésünk indokaira felhívtuk a tisztelt Ház, illetve a képviselők figyelmét.
Először is szeretnék arról mondani néhány mondatot, hogy végül is milyen szempontok alapján osztottuk el ezeket a pénzeket, kik nem kaptak, kik nem részesültek ebből a pénzelosztásból, és kik részesültek. A szempontrendszer kidolgozásánál figyelembe vettük az eddigi tapasztalatokat, a tavalyi elosztás sajátosságait, az ottani tapasztalatokat, és azt, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek - amelyeknek a létét, tevékenységét bizottságunk nagyon fontosnak tartja - végül is milyen formában tevékenykedtek az elmúlt évben, milyen értékelhető tevékenységet mutattak fel. Szempontrendszerünknél nagyon fontos volt az, hogy bizonyos jogi, jogszabályi feltételeknek ezek a szervezetek megfeleljenek, tehát a pályázatok, a kérelmek elbírálásánál nagyon komoly súllyal esett latba az, hogy a szervezetek bíkrósági bejegyzése megvan-e, van-e bankszámlaszerződésük, elszámoltak-e rendesen a tavaly kapott támogatásokkal, illetőleg milyen körű a szervezet működése, mennyire terjed ki: országos vagy helyi jellegű, demokratikus választott vezetőséggel rendelkezik-e. Igyekeztünk tehát nagyon sok szempontot figyelembe venni a pénzelosztásnál.
Jónéhány szervezet, amely pályázott, végül is nem került fel erre a listára, mert nem felelt meg ezeknek a kritériumoknak. Itt szeretnék egyúttal kitérni arra, hogy ha figyelmesen elolvassák határozati javaslatunkat, akkor látják azt, hogy tartalékalap képzését javasoljuk. Ez azért kapcsolódik ide, mert úgy ítéljük meg, hogy több olyan szervezet van az előbb felsorolt csoportban, akiket említettem - tehát akik nem kaptak végül is pénzt a mostani pénzosztásnál -, amely szervezetek végül is technikai okok miatt nem tudtak olyan anyagokat produkálni, amikről az előbb beszéltem, de várható, hogy ebben az évben tisztázódni fog a helyzetük. Fontosnak tartottuk ezért, hogy olyan tartalékalapot képezzünk, amely alapján - méltányossági szempontokat figyelembe véve - szeptemberben újra dönthetünk azokról a szervezetekről, amelyek valóban önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy most nem részesülhetnek ebből a pénzelosztásból.
Nagyon fontos a dátum kiemelése, mert nem kívántuk ezzel a tartalékalappal szaporítani a szervezetek számát - hiszen ha végignézik a határozat mellékletét, hosszú listát láthatnak -, ezért kerül bele az, hogy azon szervezetek számára nyitott ez a tartalékalap, amelyek április 30-áig az Etnikai Hivatalhoz, vagy a mi bizottságunkhoz - tehát az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságához - nyújtottak be támogatási igényt.
Végül is a szervezetek számára e tartalékalap kijelölésében megegyezett a bizottság.
Ezen túl még egy fontos körülményre szeretném itt felhívni a figyelmet, amely kitűnik a szervezetek mellékletében közölt listájából is, ez pedig az, hogy különböző hatásköri tisztázatlanságok vannak jelen pillanatban is bizottságunk ilyen irányú tevékenysége és a Művelődési Minisztérium tevékenysége között. Nekünk már tavaly szándékunkban állt úgy szétbontani a különböző szervezetek munkásságát, hogy az egyértelműen kulturális tevékenységgel foglalkozó szervezetek lehetőség szerint a Művelődési Minisztériumtól részesüljenek támogatásban. Sajnos, e szándékunk idén sem érvényesült tökéletesen: végül is engedményt kellett tennünk a kulturális szervezetek javára. Pont az előbb általam említett hatásköri tisztázatlanságok miatt ugyanis nincs lehetőségük e szervezeteknek jelen pillanatban a Művelődési Minisztériumtól részesülni vagy megfelelő módon részesülni támogatásban. úgy ítéltük meg, hogy méltánytalan lenne, ha nem adnánk meg a minimális segítséget ezeknek a szervezeteknek. Méltánytalan lenne, hiszen tudjuk, hogy a nemzeti és etnikai identitás megőrzésében egy kulturális szervezet nagyon fontos szerepet játszik, olyan fontos szerepet, mint egy érdekképviseleti vagy egy érdekérvényesítő, más típusú, társadalmi jellegű szervezet. Azért kerültek bele például ebbe a listába tehát az ilyen szervezetek is.
Fontosnak tartottuk kiemelni határozatunkban, hogy e döntést, illetve a döntés által kiutalt pénzeszközök felhasználását az Állami Számvevőszék ellenőrizze, hiszen a pénzek ellenőrzése minden esetben kulcskérdésnek számít - itt is -, és nagyon fontosnak tartjuk azt, amire idén is törekedtünk: hogy a szervezetek pontos elszámolást nyújtsnak be hozzánk. Az elszámoláson túl nagyon lényeges elemnek tartanánk ennek az elszámolásnak az ellenőrzését is. Erről az Állami Számvevőszékkel természetesen már megállapodtunk, beszéltünk róla, úgyhogy várható ebben az évben, hogy el fog kezdődni a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek Számvevőszék általi ellenőrzése - elszámolásuk ellenőrzése. így, vélhetően, még inkább tiszta képet fogunk kapni arról, hogy a szervezetek hogyan használják fel a különböző pénzeket.
Végezetül arról szeretnék szólni: én nagyon fontosnak tartom azt, hogy előttünk van ez az országgyűlési határozati javaslat. Tudom, hogy ráadásul késett, nagyon sokat késett - hiszen ezek a szervezetek már év eleje óta várják ezt a támogatást, várják ezt a segítséget. A késésnek több magyarázata is van. Egyfelől talán a mellékelt lista is mutatja, hogy a kérdés igen bonyolult volt, és nekünk nagyon sok szempontot kellett mérlegelni, másfelől határidőket, pályázati határidőket kellett megadni, adatok hiánypótlására időt a különböző szervezeteknek - ezért kerülhet sor végül is erre a késésre.
Mindezek után - a késés ellenére, amit én mindenképpen negatívumként könyvelek el, és úgy gondolom, az elkövetkezőkben nem szabad ezt magunknak megengedni - mégis úgy vélem, hogy jelen pillanatban is egy nagyon komoly lépést tettünk előre, nagyon jó úton haladunk afelé, hogy egyre tisztábban lássunk, és egyre inkább mindenki számára elfogadható, érzékelhető és objektívnak nevezhető kategóriák alapján szülessen meg a döntés e területen.
(11.10)
Ami tudom, hogy nagyon sok érzékenységet sért, nagyon sok érzékenységet bánt, hiszen pénzről van szó, s minden olyan esetben, ahol pénzről van szó, azok a szervezetek, amelyek jóval több pénzt kértek, több pénzt szerettek volna, természetesen úgy érzik, hogy nem vették igazából figyelembe, nem akceptálták az ő elképzeléseiket. De hát nagyon nehéz egy ilyen helyzetben úgy dönteni, hogy mindenkinek a szája íze és mindenkinek a kedve érvényesüljön ebben.
Úgyhogy én azt hiszem, mivel komoly előkészítő munka is előzte meg a döntést a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal részéről, amely hivatallal végül is konszenzusra sikerült jutni a bizottságunknak és egy konszenzusos döntést sikerült meghozni, úgy vélem, hogy a jelen pillanatban, a jelen helyzetben - e szervezetek állapotát is tekintve - én mindenképpen az Országgyűlés és az országgyűlési képviselők figyelmébe ajánlanám ezt a határozatot.
Azt szeretném, ha az Országgyűlés elfogadná a bizottságunk javaslatát, mert a hosszú munka minket arról győzött meg, és az a sok kompromisszumkeresés és konszenzuskeresés, amely hol sikerült, hol nem sikerült, hogy a mostani állapotok között ez a lehető legoptimálisabb megoldás.
Köszönöm szépen a szót, Elnök úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem