SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Teljes szövegű keresés

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr! Tapasztalatból mi is tudjuk, hogy a munkáltatók, a munkavállalók és a munkanélküliek közül sokan még mindig tájékozatlanok a betegbiztosítási igazolványok érvényesítésével kapcsolatban. A helyzetnek nyilvánvalóan több oka van. A legalapvetőbb okokat a következőkben látom:
A társadalombiztosítási módosításokat tartalmazó törvényeket február közepén fogadtuk el, s ezt követően jelenhettek meg a végrehajtást szabályozó kormányszintű és miniszteri rendeletek. Ebből adódóan mind a jogalkotói, mind a jogalkalmazói munka rendkívül összetorlódott, és mind az állampolgároknak, mind a munkáltatóknak egyidejűleg több jogszabály útmutatását kell figyelembe venniük.
Ebben a helyzetben a minisztérium és elsősorban az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság tájékoztatási tevékenységét a legsürgősebb feladatokra koncentrálta, s egy ütemtervet dolgozott ki, melynek révén azt kívánta elérni, hogy valamennyi jogalkalmazó megfelelő időben értesüljön, hogy mikor, mi a teendője.
Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosító igazolványokkal, népszerűbb nevén a tb-kártyával, kapcsolatos legfontosabb teendő a szabad orvosválasztás lebonyolítása volt, miután az orvosválasztás lehetőségét a jogszabály áprilistól lehetővé tette. A tájékoztatási tevékenység tehát elsősorban erre koncentrál. Az újságok és egyéb tömegkommunikációs eszközök tudósításai mellett személyre szóló levélben fordultam az önkormányzatok jegyzőihez és valamennyi körzeti felnőtt- és gyermekorvoshoz.
A levelek tartalmazták, hogy az érintetteknek az elkövetkezendő hetekben, hónapokban melyek a legfontosabb teendőik a szabad orvosválasztás megvalósítása s a biztosítási rendszer bevezetése területén.
Gondolom, ennek is szerepe van abban, hogy a képviselő úr most egy másik problémát érzett a legfontosabbnak, nevezetesen az érvényesítés gondját. Az aggodalomnak az az oka, hogy a szakaszolt tájékoztatás ellenére, és olykor sajnos tévesen megjelent információk alapján is, elterjedt egy nézet, mely szerint az orvosválasztás már csak érvényesített kártya birtokában lehetséges. Mint tudjuk, valójában nem ez a helyzet, a két funkciója a kártyának elvált egymástól, s az érvényesítésre július 1-jéig bőven van idő.
Tájékoztatásunkat tehát most ennek a félreértésnek a tisztázására kell összpontosítani. Külön köszönöm képviselő úrnak egyrészt képviselői minőségében a most említett fórumot, másrészt azt, hogy itt az Országgyűlés előtt is van módom a kérdésről beszélni.
Rövidesen a tájékoztatási munka második szakaszára kerül sor, a munkáltatók és a munkaközvetítő hivatalok s az önkormányzatok tájékoztatására az igazolványok érvényesítéséről. Ehhez a sajtó különböző fórumai, s a személyes megkeresés lehetősége áll rendelkezésre, és ezáltal elérhetőnek látjuk, hogy az igazolványok július 1-jéig történő érvényesítése megtörténjék.
Kétségtelenül igaza van a képviselő úrnak abban, hogy esetenként az állampolgároknak többszöri mozgására is szükség volt, ha a föl nem készült érvényesítés miatt hiába kereste föl a megfelelő helyet.
Ezúton is köszönöm a kérdés föltevését, és kérem a válasz elfogadását. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem