KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm. Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr! A képviselő úr által idézett törvény rendelkezése egyértelmű, az mindenkire kötelező. Ha történt jogsértés, az csak egyedi tévedés lehet. Az Országos Takarékpénztár igazgatója már 1991. február 6-án kelt 100/1. számú utasításában felhívta a hálózat figyelmét, hogy mivel a törvény értelmében kezes csak az eredeti kötelezettségének megfelelően felel a tartozásért, sem a többletkamat, sem az 1500 forint többlet-törlesztési kötelezettség nem terheli és nem terhelheti. Ez év április 9-én ismét kiadott egy utasítást az OTP vezérigazgatója, megismételve ezt a felhívást, az esetleg nagyobb összegre mégis kiállított kezesi letiltások saját kezdeményezésű módosítására kötelezve az ügyintézőket.
Tehát ez szabálytalan minden esetben.
A jelzálog törléséről az OTP-nek hivatalból kell intézkednie a tartozás kiegyenlítése esetén. A fiókok nagy része naprakészen továbbítja a földhivatalhoz a törlési kérelmeket. Néhány fióknál van elmaradás, de nem éves.
Ennek a megítélésénél figyelembe kell venni, hogy a törvény által megindított folyamatok eredményeként a közeli kétmillió számból mára már csak hatszázezer maradt.
A földhivatalok több hónap alatt képesek csak a törlésről értesítést küldeni. A Fővárosi Földhivatal az ügyfélnek nem is küldi meg a törlési határozatot, véleményük szerint azok ingyenesen megnézhetik a nyilvántartásban a törlés elvégzését. Az OTP igazgatója utasította a fiókokat, hogy az esetleges zálogjog-törlési elmaradásukat meghatározott időpontig pótolják, és addig is a tisztelt ügyfelektől és az ön választópolgárától elnézést és türelmet kérünk.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem