KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr! A központi költségvetési fejezetek május hónapban valóban az általuk elkészített pénzellátási terv szerinti költségvetési támogatás 60-70%-át kapták meg a Kormány erre vonatkozó döntése alapján. Ez azt jelenti, hogy egyrészt a fejezetekhez tartozó költségvetési szervek működési kiadásainak fedezetére jóváhagyott költségvetési támogatás 1/12-e, vagyis az egyhavi támogatás átlagosan 3%-os csökkentésre került, másrészt a pénzellátási tervek szerint május hónapra az egyéb kiadási előirányzatokra - állóeszköz-felújítás és így tovább - igényelt támogatás átlatgosan 35%-kal csökkent.
A költségvetési törvény 54. (2) bekezdése valóban úgy rendelkezik, hogy a fejezetet a hozzá tartozó költségvetési szervek működési költségvetéséhez nyújtott költségvetési támogatás havi egyenlő részletben illeti meg.
Képviselő úr véleménye szerint a Kormány ezt a törvényi paragrafust megsértette, amikor a központi költségvetés bevételeinek részbeni elmaradása miatt a május havi támogatások egy részét visszatartotta.
Szintén a költségvetési törvényre, illetve annak 49. -ára kell hivatkoznom, amely a központi költségvetés előirányzataitól való eltérést szabályozza. Ennek (2) bekezdése felhatalmazza a Kormányt, hogy saját hatáskörben megvalósítható intézkedés révén a költségvetés egyes kiemelt előirányzatainak teljesítésénél, illetve teljesülésénél mutatkozó eltérések költségvetési egyensúlyt rontó hatását ellensúlyozza.
Tehát a Kormány nem követett el törvénysértést, hanem csupán a törvény adta lehetőségeivel élt a költségvetés egyensúlyi helyzetének megőrzése érdekében.
Nyilvánvaló, hogy itt egy átmeneti, időleges problémáról van szó, a költségvetés nem jutott hozzá tervezett bevételeihez, ezért halasztotta időlegesen a kiutalások egy részét. Amint javul a költségvetés bevételi helyzete - remélhetőleg az adóbeszedések növelésére tett intézkedések eredményesek lesznek, itt van a tegnapi APEH és VPOP sajtótájékoztató, hogy mennyit hajtottak be -, akkor az így létrejött hátralékot, lemaradást természetesen pótoljuk.
Hozzá szeretném tenni, hogy júniustól visszatér a rendes finanszírozási rend, és az egyetemek, felsőoktatási intézmények az Andrásfalvy miniszter úr kérésére ezt a pénzt már most megkapták, ami hiányzik.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps kormánypárti sorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem