KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr! Az 1992. évi költségvetési előirányzatokban valóban rendelkezésre áll, nevesítetten is, ez a 4,4 milliárd forint a költségvetési szervek társadalombiztosítási járulékfizetési és betegszabadság-folyósítási többletkötelezettségeivel kapcsolatos kiadásokra. Ez a 4,4 milliárd forint tehát nemcsak kizárólagosan az önkormányzatok számára lett elkülönítve, hanem a minisztériumokra, önálló fejezetet alkotó országos hatáskörű szevekre és felügyeletük alá tartozó mintegy 900 központi költségvetési szervre is.
A keret rendeltetése kettős: a járulékfizetési kötelezettség növekedése az önkormányzati és központi költségvetési körben megközelítően azonos, 1,1-1,1 milliárd forint, tehát összesen 2,2 milliárd forint többletkiadást okoz; a betegszabadság bevezetése pedig - feltétlezve, hogy a költségvetési szerveknél foglalkoztatott közel 1 millió munkavállaló mindegyike kimerítené a 10 munkanap betegszabadságot - közel 6,5 milliárd forint többletkiadással járna. Tapasztalati adatok alapján azonban remélhetjük, hogy ez nem következik be - legalábbis az első negyedévi adatok ezt mutatják.
A 4,4 milliárd forintos keret felosztására vonatkozó javaslat államigazgatási egyeztetése most zárult le. A betegszabadsággal összefüggő kiadások ellentételezésének módjában kellett kompromisszumos megoldást kialakítani, figyelemmel arra a követelményre, hogy a keret adott, túllépése - az állami költségvetés helyzetére tekintettel - nem kezdeményezhető és nem vállalható. Mint minden pénzosztásnál, ahol kompromisszumot kell kötni, egy kicsit időt vett igénybe, míg minden érintettel sikerült megállapodni.
(14.10)
Az előterjesztés elkészült, remélem, hogy a Kormány két héten belül megtárgyalja és jóváhagyja.
A tisztelt képviselő konkrét kérdéseire tehát azt válaszolom, hogy a Kormány döntését követően a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium a Tákiszok útján írásban értesíti a polgármestereket a keret felosztásának elveiről, és az önkormányzat számára megállapított konkrét összegről, annak folyósítási ütemezéséről, amely havi pénzellátásban történik, a normatív állami hozzájárulások folyósításával egyidejűleg, a folyósítás első alkalmával az év eddigi hónapjaira visszamenőleges hatállyal.
Az elmondottak alapján kérem a válasz tudomásul vételét. Köszönöm, Elnök úr. (Taps kormánypárti sorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem