VASS ISTVÁN (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

VASS ISTVÁN (SZDSZ)
VASS ISTVÁN (SZDSZ) Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter úr! A szakszervezeti üdülővagyon tárgyában ez év januárjában Solt Ottília képviselőtársam már interpellált a miniszter úrhoz. Akkor az ön által elmondottak megvalósulásuk esetén megnyugtatónak tűnhettek a tisztelt Ház számára, hiszen válaszát interpelláló képviselőtársammal ellentétben a Parlament elfogadta. Sajnálom, hogy a Parlament akkori döntése, amely a miniszter úr iránti bizalmat jelentette, mindezidáig nem vezetett eredményre.
Most ismételten azért interpellálok magam is e tárgyban, mert azóta az eltelt majd' négy hónapban érdemi elmozdulás nem történt az üdülővagyon körüli zavaros viszonyokban. Igaz, a Kormány a szociális bizottság elé terjesztette a Nemzeti Üdülési Alapítvány létrehozásához általa indokoltnak tartott törvénytervezetet, ám az Alapítvány előkészítésének terén minden változatlan. Sajnos, úgy látszik, hogy a Kormány számára a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével való zavartalan együttműködés jelent biztosítékot arra, hogy az ügyben valamiféle megoldás szülessék. Többek között erre mutat az is, hogy Surján miniszter úr arra hivatkozva, hogy amíg nincs bejegyzett alapítvány, addig Nagy Sándor jogosult az Üdülési és Szanatóriumi Főigazgatóság felett a munkáltatói jogokat gyakorolni, nem hajlandó az előkuratóriumot érdemi döntéshozó testületnek tekinteni.
Magam nem látom értelmét a Kormány e túlzott jóhiszeműségének, hiszen az MSZOSZ vezetésének eddigi viselkedése nemigen szolgáltatott erre alapot. Köztudott, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége lassan egy éve nem tesz eleget a vagyonelszámolással és a szakszervezeti esélyegyenlőséggel kapcsolatos törvénynek, és most is, az Alkotmánybíróság döntése után tovább folytatja a törvénnyel való szembeszegülést, időhúzó, halogató taktikát folytat. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a Parlament által a kedvezményes üdültetésre megszavazott összeg egy igen jelentős része, ami éves viszonylatban több millió forintot tesz ki, nem a dolgozók üdülését szolgálja, hanem bérleti díj formájában - a Kormány érthetetlen közreműködésével - a Dózsa György úti volt SZOT-birodalom üzemeltetésére fordítják. (Közbeszólás: úgy van!) E bérleti díj annak a tisztázatlan körülmények közt létrejött Froburg Rt-nek, illetve az általa létrehozott United Property ingatlankezelő kft-nek a zsebébe vándorol, amellyel az MSZOSZ kötött szerződést a Dózsa György úti objektum üzemeltetésére.
Kérdezem a miniszter urat, megfelel-e a valóságnak, hogy minisztériuma ugyanazt a jogászt bízta meg az alapítvány létrehozásával kapcsolatos szakértői tevékenységgel - beleértve az üdülési ingatlanok jogi helyzetének tisztázását is -, aki e tevékenységével egyidőben a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét képviselte a Legfőbb Ügyészség által ellene indított hírhedt Froburg-perben. Tudja-e a miniszter úr, hogy Froburgban és a United Property-ben is komoly pozíciót betöltő és az Üdülési és Szanatóriumi Felügyelőséggel szerződő külföldi állampolgár az MSZOSZ jóvoltából hónapok óta Római-parti üdülési ingatlant használ lakásnak?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem