SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Teljes szövegű keresés

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr! 1989-ig a koraszülöttek szállítását hazánkban kizárólag a mentőszolgálat végezte hordozható inkubátorokkal és mentőápoló jelenlétében. Ettől az időponttól kezdve a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat részt vett a feladat ellátásában. Az alapítvány által végzett ellátás szakmailag lényegesen igényesebb, és többe is kerül. Speciálisan felszerelt gépkocsikat igényel, a közreműködő személyzet létszáma nagyobb, és bérük, illetve a nekik juttatott honorárium is több mint 50%-kal meghaladja a mentőszolgálatnál dolgozókét.
Az alapítvány közreműködését a minisztérium már 1989-ben elismerte és támogatásban részesítette.
(15.20)
Az első évben az állam az alkalmazottak után fizetendő társadalombiztosítási járulék kifizetését vállalta át néhány százezer forintos összegben. 1990-91-ben ez a támogatás évi átlagban 2-3 millió forint volt. A gondot az okozta, hogy a támogatást mindig csak az adott évre, egyszeri jelleggel állapították meg és egy hosszú ideig tartó egyeztetési eljárásban.
A hosszú távú megoldást, úgy látszott, hogy a múlt évben lefolytatott egyeztetések meghozzák. A lényeg az, hogy az alapítvány mentő-gépkocsijainak üzemeltetését a mentőszolgálat veszi át, az OTF vállalja a közreműködő team kiadásainak megtérítését, a minisztérium pedig a szolgálat szervezésével összefüggő költségeket.
Kétségtelen tény, hogy a döntések adminisztrálása elhúzódott. Ennek egyik döntő oka a fejlesztések elbírálásával és a finanszírozás ügyvitelével foglalkozó apparátus elégtelensége, a másik a forrás szűkössége. 1990- 91-ben több ezer elbírálandó fejlesztési igényt jelentettek be az ellátás különböző területeiről. A javaslatok elbírálására létrehozott bizottság helyzetét érzékelteti, hogy szakmai szempontból szinte valamennyi igényt támogatandó, lévén az egészségügyi szolgáltatások színvonala általánosan alacsonyabb a mértékadónak tekintettnél.
A megvalósításhoz szükséges források hiányában az igények túlnyomó többségét el kell utasítani, vagy csak részben lehet elismerni. Egy sor területen tehát nem teljesen kielégítő megoldások alkalmazására kényszerülünk. Ez a helyzet jellemzi a koraszülöttek mentőszállítását is.
Ezennel rátérek a konkrét kérdésekre.
A mentőszolgálat a koraszülöttek ellátására létesített centrumok létrehozása óta kiképzett mentőápolók közreműködésével, hordozható inkubátorral végzi az újszülöttek szállítását. A szállítás közbeni komplikációk kezelésére az átlagosan alkalmazottnál létezik jobb, de lényegesen drágább megoldás. Az igényesebb koraszülött-szállítást végző alapítvány működését szakmailag és kiegészítő jelleggel anyagilag is támogatjuk. Az alapítványforrások kimerülése miatt létrejött helyzetben a feladat ellátását a mentőszolgálat és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem együttműködése vállalta. Szükségesnek tartjuk az ehhez szükséges társadalombiztosítási többlettámogatás megítélését.
Az elmúlt időszakban - az interpelláció beadása óta - nekem is volt hivatalos külföldi utam. Távozásom előtt arról értesítettek, hogy teljes megegyezés jött létre az érintett felek között. Érkezésem után azonban kiderült, hogy itt még további huzavonákkal kell számolni.
A szakellátás finanszírozása ma a költségvetési szabályok szerint történik. Az új feladatok befogadása egyedi megítélést igényel. Ezt a problémát nem a szektorsemlegesség hiánya, hanem az igényektől elmaradt források okozzák. A fejlesztési témák túlnyomó többségének az állami költségvetési körben sincs esélye.
Az egészségügyi fejlesztési döntések ügyvitelében az egészségbiztosító szervezeti, személyi feltételeiben szükséges változtatásokat ismételten kezdeményeztük és kezdeményezzük, a témáért felelős főosztályvezető személye is ezen ügy tárgyalása folyamán megváltozott az OTF-nél. A Parlament felhatalmazása alapján a Kormány elé terjesztett eljárási rend sem utalja a népjóléti miniszter kizárólagos hatáskörébe az egészségbiztosítási alap felhasználását. A szakmailag elfogadott témák anyagi támogatásának mértéke, illetve annak megtagadása az alap kezelőjének joga és felelőssége. Munkájának megítélése a felügyelőbizottság, s rajta keresztül az Országgyűlés feladata.
Az 1992. évi állami költségvetésben fő hangsúlyt a mentésügy területén a gépkocsiállomány megújítása, a koraszülött-ellátás terén az intenzív perinatális gondoskodási centrumoknak inkubátorcseréje kapott. Ezeket követheti - valószínűleg csak '93-ban - a koraszülött mentőszállítás speciális eszközállományának beszerzése.
A magam részéről addig is az alapítvány zavartalan működtetésének megindítását tartom feladatomnak. Ezek előrebocsátása után kérem a tisztelt Házat a válasz elfogadására. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem