PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)
PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Tisztelt Kupa Miniszter úr! Ez az interpelláció nem előzmények nélküli, körülbelül egy évvel ezelőtt Trombitás úr, a FIDESZ képviselője nyújtott be interpellációt a címbeli pécsi toronyházat említve, amely időközben örömteli módon egy távol-keleti befektető csoport tulajdonába ment át, tehát az ezzel a házzal kapcsolatos probléma talán megoldódik. Ám nem tudjuk, hogy mi lesz a többivel. Azzal a többivel, összességében több mint 370-375 ezer négyzetméternyi alapterületű építménnyel, amely ezzel az úgynevezett IMS technológiával épült, és amelyet egy pécsi székhelyű, dél-dunántúli építőipari vállalat építtetett, és nagyon sok közismert, frekventált középület tartozik ebbe a körbe, például a kaposvári megyeháza, a siófoki kórház egy új szárnya, de ami talán interpellációnk szempontjából a legfontosabb, sok-sok lakás. Baranya és Somogy megyében - megjegyzem - tízezer ember lakik az ilyen bizonyos IMS, hibás, tehát technológiailag hibás technikával épült házgyári lakásban.
Suchman urat Marcali választói keresték meg, engem pedig a siófoki lakásszövetkezet vezetői. Városomból konkrét adatot is tudok, 55 személyi tulajdonban álló lakásszövetkezeti lakás tulajdonosa érintett az ügyben. Hangsúlyozom, az összesen 375 ezer négyzetméternyi, és lakásként használt mintegy tízezer személy körén kívül.
Tudniuk kell, hogy ez a korábban állami tulajdonban állt vállalat, tehát az állami építőipari vállalat jelenleg felszámolás alatt áll. Azt is tudniuk kell, hogy Suchman úr tavaly októberben kereste meg először a kormányzatot ezzel a problémával, sőt ezt idén tél végén írásban tett kérdés formájában megismételte, és azóta ő a pénzügyi kormányzattól várja a választ, én pedig tőle, hogy választóimnak számot adhassak arról, hogy ebben az esetben hogyan és miképp fog rendeződni a jog szerint - megítélésem szerint - vitán felül álló szavatossági igény. A rendelkezésre álló szakvélemények alapján mindenképpen fölmerülnek olyan jellegű igények ezekkel az épületekkel szemben, hogy bizonyos újratervezési teendőket kell elvégezni, bizonyos kijavítási költségek is merülnek föl, és akkor még mindig ott van a leglényegesebb probléma, a piac kikerülhetetlen törvénye szerint az értékcsökkenés. Ezeknek a lakásoknak a gazdái jelenleg nem tudnak forgalmi értéken megválni ingatlanaiktól, és erre nagyon-nagyon kevés esély van.
Ezek után kérdésem a következő:
Tisztelt Pénzügyminiszter úr! Suchman képviselőtársammal együtt kíváncsian kérdezzük, hogy kívánja-e a kormányzat ezzel a bizonyos fentebb említett állami tulajdonban lévő és felszámolás alatt álló építőipari vállalattal szemben fennálló szavatossági felelősség érvényesülését biztosítani? Ha a pénzügyminiszter úr tud erre konkrét választ, hogy miképpen lesz biztosítva a szavatossági felelősség érvényesülése, magyarul, hogy ki áll helyt, akkor ezzel nagy örömet szerezne nekünk. Nem kívánom presszionálni, tisztelt pénzügyminiszter úr, de jelezném, hogy nagy-nagy örömmel vennénk Suchman képviselő úrral, ha olyan választ kapnánk, amelyet elfogadhatnánk, hiszen ön is tudja, hogy ebben az országban nagyon-nagyon sokáig egy élet munkája, egy élet értelme, egy élet célja, s egy élet potenciális eredménye lehet egy lakható lakás. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem