MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Elnök úr, engedje meg, hogy a kérdésnek a rendőrségi oladaláról még egy rövid kiegészítést tegyek.
Tisztelt Képviselő úr! A Belügyminisztériumnak a rendőrség és az önkormányzatok jelzései alapján tudomása van arról, hogy több megyében a közhangulatot negatívan befolyásoló mértékben történtek falopások.
Az elkövetők különféle módszerekkel a tulajdonosok távollétében elsősorban dió- és cseresznyefákat vágtak ki több megyében, Zalában, Somogyban, Borsodban és máshol is történtek ilyen esetek.
Információink szerint a lopott fát nem exportálják, hanem a bútorfahiányt kihasználva annak feldolgozására képes magyarországi műbútorasztalosok a megrendelők és az orgazdák. A nemesfa - e körbe tartozik a diófa is - exportja a miniszter úr által idézett kormányrendelet szerint engedélyköteles.
A Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma az engedélyek kiadásánál mindenkor tekintettel van a képviselő úr interpellációjában szereplő érdekekre, továbbá az FM-nek a véleményére is.
Felmerült olyan információ, hogy néhány esetben hamis, illetve lejárt exportengedéllyel, illetve más árura kiadott engedéllyel történt export. Ez azonban nem elsősorban fa, hanem más, exportlistán szereplő termékekkel fordult elő.
A jelzések értékelése után, 1992. március 26-án a belügyminiszter úr levélben kérte fel a pénzügyminiszter, az ipari és kereskedelmi miniszter urakat a fenti és ehhez hasonló néhány más bűncselekményt lehetővé tevő ok, joghézag megszüntetéséhez szükséges és hatáskörükbe tartozó intézkedések megtételére és jogszabály-módosításra.
Ezzel egyidőben felkértük az országos rendőrfőkapitány urat, hogy az érintett megyékben fokozzák a fenti bűncselekményekkel kapcsolatos felderítési és megelőző intézkedéseiket. A felderített elkövetőkkel, mind a fatolvajokkal, mind az orgazdákkal szembeni eljárásoknak biztosítsanak nyilvánosságot.
Fentiekről a Magyar Távirati Iroda útján március 27-én sajtóközleményt adtunk ki. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem