FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Köszönöm Elnök úr! Több pontból álló módosító javaslatot nyújtottam be a szóban forgó országgyűlési határozat-tervezethez. Az Állami Számvevőszék javaslataival összhangban indítványoztam a letéti számlakezelés szabályainak a törvényben történő rögzítését.
Az általam megjelölt év végi határidő úgy tűnik, túlzottan nagyvonalú volt, mivel a bizottsági vitán a Pénzügyminisztérium képviselője ígéretet tett arra, hogy a tárca már az államháztartási törvényben most, néhány napon belül, javaslatot nyújt be a kérdés törvényben történi rendezésére.
Az ígéret elhangzása után a letéti számlakezelésre irányuló indítványomat sürgősen visszavontam.
Egy további módosító javaslatom révén azt kívántam elérni, hogy az országgyűlési határozattervezet kérje fel a Kormányt arra - az Állami Számvevőszék javaslataival összhangban -, hogy dolgozza ki az államadósság távlati kezelését, ne hagyjon elviselhetetlen adósságtörlesztési és kamatterheket az eljövendő idők kormányaira. Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselőtársaim többsége úgy vélekedett, hogy a hatalomért folytatott parlamentáris harc kockázatában természetszerűleg ott van a hatalom megszerzésének esélye mellett a korábbi kormányok alatt felhalmozódott adósságok megöröklése is. A mai parlamenti pártok is nem csupán az ország kormányzásáért indultak harcba az 1990. évi választások idején, hanem nagyon jól tudták, hogy 22 milliárd dollárnyi külföldi adósság kezelésére is kötelezettséget vállaltak.
Hagyjuk meg a leendő kormányok döntési szabadságát abban a kérdésben, hogy hogyan kezelik: továbbgörgetik-e vagy mérséklik a megöröklött államadósságot - vélte bizottságunk tagjainak többsége, függetlenül kormánypárti vagy ellenzéki voltától.
Figyelembe véve érveiket, visszavontam az adósságállomány-kezelésre vonatkozó javaslataimat. Véleményem azonban változatlan, a jövő generációira nem hagyhatunk gazdasági és politikai mozgásterüket lényegesen korlátozó adóssághegyeket, mint ahogy nem hagyhatunk lepusztított, elszennyezett környezetet sem vagy várományfedezet nélküli társadalombiztosítási kasszát sem.
Mi valóban ilyen körülmények között vállaltuk a kormányzást, de ilyen terhek öröklését én nem kívánom utódainknak. Véleményem szerint az évezred vége felé fokozatosan el kell térnünk az állami költségvetés jelenlegi bázisszemléletű készítésétől. Ennek a fokozatos munkának az egyik feltétele az, hogy mérjük fel az állami feladatokat tárcánként, és erre egy elég távoli, 1994. évi határidőt javasoltam, hiszen ez egy óriási munka.
(12.10)
A bizottság többsége - függetlenül attól, hogy kormánypártiak vagy ellenzékiek voltak - itt is úgy ítélte meg, hogy ez egy olyan nagy horderejű változás, hogy nem ebben a pici országgyűlési határozattervezetben kellene erre a Kormányt felszólítani, tehát ezt az indítványomat is visszavontam.
Módosító indítványom egyik pontját a bizottságunk egyhangúan elfogadta. Ebben az országgyűlési határozattervezet címét pontosítottam.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem