KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)
KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az új környezetvédelmi törvény megalkotása elkezdődött, de a tervezet beterjesztése régóta húzódik. E tény azonban nem lehet oka annak, hogy a privatizáció során a környezet védelmét ne kezeljük központi kérdésként, mert ez évtizedekre vagy évszázadokra meghatározza Magyarország sorsát, környezeti állapotát.
Biztosítani kell annak feltételeit, hogy az a gazdasági növekedés, amelyet várunk s amelynek alapja a privatizáció, semmiképp se a környezet további romlása útján menjen végbe. Olyan irányt vegyen, amely a már bekövetkezett károsodások hatásait igyekszik felszámolni, az újabbakat pedig megelőzi. Tehát nem fejlődésünk gátjaként, hanem annak részeként kezelendők a környezeti kérdések.
A privatizáció során a környezetvédelem szempontjait azért kell feltétlenül érvényesíteni, hogy egyfelől a privatizált, illetve átalakuló vállalatok eleve ne kerülhessenek a jogelőd környezetszennyező pozíciójába, másfelől, hogy tisztázódjék az eddig bekövetkezett károkozásokért való felelősség.
Az új tulajdonosoknak tisztában kell lenniük vállalkozásuk sikere kiszámíthatóságának egyik tényezőjével, azzal, hogy a régi környezetkárosításokért mennyiben kell nekik helyt állniuk, illetve vállalkozásaik során milyen környezetvédelmi előírásokkal, feltételrendszerrel kell számolniuk. Ez úgy a hazai, mint a külföldi vállalkozók számára lényeges vállalkozás-stratégiai szempont.
Sajnos a privatizációs törvénycsomag teljesen figyelmen kívül hagyja a környezeti szempontokat, s ennek megfelelően a jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Ebből a helyzetből feltétlenül meg kell találni a kivezető utat, amelyet – minthogy a privatizációs programot nem lehet elhalasztani a környezetvédelmi törvény megalkotásáig –, alapvetően két módon tudok elképzelni.
Az egyik elképzelhető minimum olyan javaslatok elfogadása, amelyek csak a legégetőbb gondok megoldására alkalmasak. Sokkal megnyugtatóbb lenne azonban, ha a Parlament külön törvényt fogadna el. E megoldás a jelenlegi módosítások egy részét feleslegessé, a lefolytatandó eljárásokat viszont megbízhatóbbá tenné, s ezáltal környezeti szempontból hatékonyabb lehetne.
A legfontosabb, illetve a legsürgősebb a privatizációval érintett tevékenységek gyors környezetvédelmi felmérése és elbírálása az átalakulás során.
Tekintettel arra, hogy a környezetvédelmi törvény tervezete által rendszeresíteni kívánt hatásvizsgálati eljárást nem lehet beépíteni, az állapotvizsgálatot a környezetvédelmi felügyelőségek közreműködésével kell megoldani.
Ennek lefolytatása azonban minden környezetszennyező tevékenységet folytató vállalat esetében legyen kötelező. Így érvényesíthető lenne az a minimum, amellyel elérhető, hogy a sürgetett privatizáció ne járjon együtt a környezet további károsításával, és ezzel eleget tegyünk az Európai Közösség környezetvédelmi feltételrendszere minimumának. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem