SZELECZKY ZOLTÁN, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

SZELECZKY ZOLTÁN, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:
SZELECZKY ZOLTÁN, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A környezetvédelmi bizottság 8 "igen", 1 "nem" szavazattal és 6 tartózkodással döntött úgy, hogy benyújtja a tisztelt Ház elé az önök előtt fekvő módosító javaslatát.
Ez a módosító indítvány alapvetően eltér a fővárosi közgyűlés döntésén alapuló és a Kormány által benyújtott országgyűlési határozattervezettől, amennyiben nem tekinti eldöntöttnek a lágymányosi híd megépítését, hanem általában dél-budapesti hidakról szól.
A bizottsági határozattervezet azt kívánja elérni, hogy részletes és a mai viszonyokra vonatkozó hatástanulmányok készüljenek el, és ezek ismeretében történjék meg a döntés a hidak helyét, méretét és a város közlekedési rendjében betöltött szerepét illetően.
A bizottsági határozat három célt kíván elérni a hidak megépítésével.
Először is: a pesti és budai közlekedés a Csepel-sziget érintetésével köttessék össze.
Másodszor: a világkiállításra épüljenek meg a hidak, hiszen a világkiállítás közlekedési kapcsolatait meg kell teremteni.
Harmadszor: a hidak megépülésével egyidőben, tehát már az első ütemben készüljön el a kétirányú villamospálya is Pest és Buda között.
A továbbiakban annyiban módosít a bizottsági indítvány, hogy az eredeti költségvetési támogatás keretét megőrizve abból két Duna-hidat és a hozzájuk tartozó úthálózatot kívánja megépíteni, és ezt az összeget nem bontja le évekre.
A bizottsági határozat támogatóit az a szándék vezette – amint azt képviselőtársaim közül az elmúlt vitákban többen már felszólalásukban hangsúlyozták–, hogy megakadályozzák a forgalom beterelését a Petőfi híd budai hídfőjéhez közeli és az expo területét is érintő területre, ugyanakkor azáltal, hogy Csepel-sziget északi részén vezetne át az új nyomvonal, az ott érintett területek felértékelődnek, előzetes becslések szerint mintegy 150–400 milliárd forint közötti értékkel, ami a költségvetés és az érintett önkormányzatok jelentős vagyonnövekedését és egy új városközpont kialakulását jelenthetné.
Tisztelt Képviselőtársaim! Amint már említettem, a bizottsági tagoknak mintegy 40%-a tartózkodott a határozattervezet elfogadásakor. A tartózkodók elismerik az elvárások jogosságát egy ilyen jelentős objektum megépítésével kapcsolatban, nevezetesen, hogy egy részletes és teljes körű hatástanulmány figyelembevételével épüljenek meg a hidak, és már az első ütemben valósuljon meg a környezetkímélő tömegközlekedési eszköz, a villamos kiépülése.
Ugyanakkor, amikor azt tekintik realitásnak, hogy a világkiállításra csak egy híd készülhet el, és ez az előkészítettségére való tekintettel a lágymányosi híd lehet, garanciát kívánnak beépíteni arra, hogy a villamos valóban elkészül az első ütemben, és hogy a második, délebbre fekvő híd valóban megépül a közeljövőben, amint az a fővárosi közgyűlés tavalyi május 16-i határozathozatalában is szerepel.
A vitában részt vevő fővárosi önkormányzat és a Közlekedési Minisztérium képviselői ezeket a követelményeket megvalósíthatónak minősítették.
Ezeket a garanciákat kívánná a határozattervezetbe beépíteni az én 5597-es számú módosító indítványom, melyet Török Ferenc képviselő úr indítványának B változatával együtt a bizottság támogatott.
Nem támogatta viszont a bizottság Schiffer János képviselő úr módosító indítványát, minthogy az a fenti feltételek teljesítésére csak egy óhajt fejez ki, különösebb garancia megteremtése nélkül.
Támogatta a bizottság a Csapody Miklós által benyújtott módosító javaslatot, minthogy az nyitva hagyja a lehetőséget több alternatíva közötti választásra.
Azok a képviselőtársaim, akiknek javaslata beépült az önök előtt fekvő bizottsági módosító indítványba, a saját módosító indítványaikat természetesen visszavonták.
Tisztelt Képviselőtársaim! Remélem, hogy ez a rövid összefoglaló segítségére lesz képviselőtársaimnak döntésük meghozatalánál. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem