ZSEBŐK LAJOS, a napirendi pont előadója:

Teljes szövegű keresés

ZSEBŐK LAJOS, a napirendi pont előadója:
ZSEBŐK LAJOS, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Az előttünk fekvő törvényjavaslat egy korábbi döntés jogi hátterének rendezésére irányul. A döntés – még inkább: döntéssorozat – utóbbi lépései a következők voltak:
Az Országgyűlés 26/1991. (IV. 23.) számú határozatába foglalta, hogy a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer vagy bármely főlétesítményének üzembe helyezése az érintett területeken súlyosan hátrányos ökológiai és gazdasági következményekkel járna, ezért az 1977. évi államközi szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésére irányuló tárgyalások folytatására kérte fel a Kormányt.
A kormányközi tárgyalások, mint tudjuk, nem vezettek eredményre.
Az 1991. év december 2-ai, budapesti kormányközi tárgyalásokat követően a magyar fél tárgyalási javaslatának ismételt elutasítása, valamint a cseh és szlovák fél jogsértő és egyoldalú lépései a Duna elterelésére a magyar kormányt az 1977. évi államközi szerződés felmondásának kényszerhelyzetébe hozták.
A 12/1991. (IV. 4.) számú országgyűlési határozat felhatalmazta a Kormányt az 1977. évi szerződés egyoldalú megszüntetésére, amennyiben a cseh és szlovák fél 1992. április 30. napjáig nem állítja le az 1977. évi államközi szerződéssel ellentétes munkálatokat. Mint tudjuk, a cseh és szlovák fél folytatta az építkezést – és a mai napon is folytatja –, mellyel a közös szakmai, tudományos vizsgálatok célját és értelmét kérdőjelezte meg. Ezért a Kormány 1992. május 19-én átadta a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság képviselőinek az 1977. évi államközi szerződés 1992. május 25-i hatállyal történő megszüntetéséről szóló szóbeli jegyzéket és nyilatkozatot.
Eddig a közelmúlt története – és most a lépéssorozat előttünk fekvő utolsó lépéséről van szó. Az 1977. évi államközi szerződést és módosítását a jelen törvénytervezettel hatályon kívül helyezni kívánt törvényerejű rendeletek hirdették ki. Bizottsági indítványunk célja, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalás megszűnésével egyidejűleg hatályukat veszítsék a magyar jogrendszer ugyanezen szabályai. Tehát egy országunkon belül ható, formai kérdésben kell döntenünk.
Kérem képviselőtársaimat, hogy az indítványt, a törvényjavaslatot támogassák.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem