KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF)
KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Ház! Kedves Egyéb Érdeklődők! Azért hangsúlyozom ezt a harmadik csoportot, mert amióta a szociális bizottságban nyugdíjügyekkel foglalkozunk, nagyon sok kérdés érkezik hozzánk. Ezeknek a kérdéseknek a száma az utóbbi időben – amikor ennek a korrekciónak a híre elterjedt – jelentősen megnőtt, és néhány csomópont köré vonhatók össze. Megpróbálok az előterjesztés alapján ezekre a kérdésekre valamiféle tájékoztatást adni.
Emlékeznek, amikor vitattuk az első idei nyugdíjemelést, akkor mindenki számolt, hogy is jön ki az a 19 és fél százalék, amire prognosztizáljuk a nettó munkabér-növekedést, és amire kötelezettségünk a nyugdíjak értékét is felemelni.
(16.20)
Ez úgy jön ki, hogy 50,3 milliárd forinttal több van nyugdíjakra az idén, mint tavaly, és ez 19,5%-kal magasabb. Tehát ha ez az 50,3 milliárd év végéig elköltetik, akkor megvalósult a feltétel. Az elköltés két előírt módja, a januárra visszamenőleges és technikai okokból márciusban sorra került emelés és a szeptemberi, valóban nem adná ki mind az 50,3 milliárdot, marad 10,1 milliárd, és ez kerül most korrekciós emelés formájában beépítésre a nyugdíjrendszerbe.
Ennek az elosztásnak az elveit, ami tehát nem azt jelenti, hogy mindenkinek egyenlő arányban, vagy nem azt jelenti, hogy mindenki egyforma összegben kap nyugdíjemelést, ezeket az elveket ez az Országgyűlés már a '90. év januári nyugdíjemelésnél elfogadta, azt hiszem, 5 tartózkodás mellett. És az az alapelv, hogy a torzult nyugdíjrendszert valamilyen módon korrigálni kell két skála mentén: az egyik a szolgálati idő hossza, a másik pedig a szolgálatba menetel időpontja. Szó volt arról, hogy ezek a leginkább torzultak, de miért. Aki régebben ment nyugdíjba, az az infláció miatt többet veszített, jobban csökkent a nyugdíja értéke, ezt nem kell nagyon magyarázni. A hosszú szolgálati időnél az az oka az aránytalan értékvesztésnek, hogy általában a hosszabb szolgálati időhöz magasabb nyugdíj tartozik, és így az alacsonyabb nyugdíjak emelgetése – ami rendszeresen szükséges volt azért, hogy ezeket az alacsony nyugdíjakat egyáltalán olyan szinten lehessen tartani, ami az életben maradáshoz kell – azt jelentette, hogy összezsugorodott a nyugdíjrendszer; az alacsonyabb nyugdíjak nagyobb mértékben emelkedtek, megszűnt a különbség a tényleges munkában töltött idő, a szolgálati idő szerint. Ebbe az irányba hatott mindaz, hogy általában minimumot állapítottunk meg az emeléseknél, mind pedig az, amikor nem százalékosan, hanem valamilyen fix összegben emeltünk. Tehát ez az a két változó, amelynek mentén most meg kell próbálni korrigálni a torzulásokat.
Ez a korrekció persze azt jelenti, hogy van, aki jól jár, van, aki rosszabbul jár, hiszen ha korrigálunk, akkor valakitől valahová juttatunk vagy csoportosítunk át pénzeket. Ez azt jelenti, hogy most a 2,5 millió nyugdíjasból 1 millió 650 ezer embert érint ez a korrekció, tehát többségüket, de mégsem mindegyiküket. Tehát év végén azok, akik nem esnek bele ebbe az 1 millió 650 ezres korrigált csoportba, mintegy 15,5%-kal magasabb nyugdíjat kapnak csupán, mint tavaly; viszont azok, akik beleesnek ebbe a csoportba, azok 22,3%-kal magasabb nyugdíjat kapnak. Ez a kettő együtt adja ki a 19,5%-ot, ami a százalékokon túl az összegekből is kikövetkeztethető.
Ezt el kell fogadni, honfitársaim; a nyugdíjas honfitársainknak is el kell fogadni, hiszen az az aránytalanság eddig pont annak a csoportnak kedvezett, amelynek számára ez a jelenlegi megoldás kedvezőtlenebbnek tűnik. Igaz, hogy az ő emelésük az 50,3 milliárdból összesen 33,6 milliárdot jelent, és csak 10,1 milliárd jut erre a korrekcióra, de ezt az egy kivételes lépést mégis így kell felfognunk. És ez teszi lehetővé, hogy a legrosszabb helyzetben lévők, tehát a legrégebben nyugdíjba vonultak és a leghosszabb szolgálati idővel nyugdíjba vonultak esetében az egész évi emelés 30% fölött lehessen.
A bizottság most is egyhangúlag támogatja ezt az előterjesztést, és kérjük a Házat, hogy ezt hasonlóképpen tegye. A módosító indítványokra tekintettel természetesen még a részletes vitában ki kell térni további problémákra is. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem