TÓTH ALBERT JÓZSEF, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

TÓTH ALBERT JÓZSEF, DR. (MDF)
TÓTH ALBERT JÓZSEF, DR. (MDF) Tisztelt Parlament! Elnök Úr! Ebben az indítványban nemcsak annak a néhány százmilliónak a nagysága lényeges, hanem sokkal inkább azoknak a köre, akik támogatástól remélhetik túlélésüket.
Az előterjesztő Soós Károly Attila úr említett néhány gondot, ezt erősítendően mondanám a következőt én is. Megnyugtató rendezést ebben a dologban csak az adhat, ha valóban szeptember 30-áig egy törvényjavaslat érkezik be a Házhoz, ami egyértelműen intézkedik a támogatások elosztásának a rendjéről, és az eljárási szabályokról.
Az ez évi döntésünket már sok minden terheli, mindenképp egy megkésettség, de gondot jelent egy sor dolognak a nem kellően tisztázott volta, és mindenképpen az is, hogy az indítvány, különösebb parlamenti irányelvek és intenciók nélkül, a bizottságra ruházza a döntés jogát.
A következő gond adódik ebből: A 2. arab pontban ilyen olvasható: A bizottság az Országgyűlésnek benyújtandó javaslatában határozza meg azokat a rendező elveket és szempontokat, amiket a pénzeszközök elosztásánál figyelembe vett. Ebben a dologban engem a múlt idő zavar. Hogy amikor a bizottság a maga munkáját elvégezte, akkor benyújtja a Parlamentnek mindazt, amit két nagyon fontos fogalom takar, a rendező elvek és a szempontok sorát, vagyis mi alapján döntött.
Én úgy hiszem, hogy ennek a dolognak éppen ellenkezőleg kellett volna megtörténnie: a Parlamentnek kellett volna a bizottság munkájához megadni a maga elvi irányítását. Azt is fájlalom, hogy az első benyújtott anyagban még egy melléklet szerepelt, ami egy ilyen szempontsort tartalmazott, noha eléggé hiányos módon. Időhúzás nélkül egyfajta megfontolásra tanácsolom a bizottságnak, hogy fogadja meg a következő szempontokat.
Először is: pályázni csak egységes, gondosan megszerkesztett űrlapon legyen lehetséges. Mondom a tavalyi rossz példa alapján, hogy volt olyan pályázó, aki a maga kérelmét beadta másfél oldalon, és volt, aki kilónyi anyagot mellékelt hozzá. Egy bizottságot ezzel lehet megőrjíteni.
A másik dolog pedig, ha egységes lenne ennek az űrlapos pályázati feltételnek a közreadása, akkor ez egy számítógépes egységes feldolgozást is lehetővé tenne.
A másik: ne legyen elégséges csak annak a megadása, hogy ki mire kéri a pénzt. Legyen ehhez mellékelve egy költségszámítás, mert ez minden fikciót kizárhat.
Harmadikként: nagyon nagy hibának tartom, hogy bárminemű közpénzt úgy lehessen kiosztani, hogy utána ennek nem kerül sor a kellő ellenőrzésére. Javaslonám, hogy az elszámolást az Állami Számvevőszék minden esetben végezze el, ha másként nem, akkor szúrópróba alapján.
Végül – ezt tartom a kérdések közül talán a legsarkalatosabbnak, hogy – csak nonprofit jellegű társadalmi szervek pályázhassanak, hiszen tavaly 10 meg 100 milliókkal megtámogatott szervezetek, amelyeknek még úgy egyéb, más módon a tevékenységébe belepasszolt valami, benyújtva kérelmét megkapta a maga néhány millióját. Ez azért erkölcstelen dolog, mert abból a szerencsétlen körből veszi el a pénzt, akik erre felettébb módon rá lennének szorulva.
És legvégül: nem hagyható figyelmen kívül az sem, az 5. arab pontban amit ír jótanácsként a jelentés. Ekképpen indítja a mondatot: "Az Országgyűlés ajánlja a képviselőknek…" Mit ajánl? Hogy amikor beadják módosító indítványukat, akkor nevezzék meg azt, hogy kitől vesznek el pénzt, és kinek óhajtják odaadni. Ez egy hallatlan tekervényes, szinte azt lehet mondani, hgoy végeláthatatlan vitának az elindítója lesz. Én magyarán mondva arra kérek minden képviselőtársamat, hogy ezzel a lehetőséggel még ilyen módon se éljenek, hiszen kívülállóként belenyúlni egy ilyen rendszerbe – aki nem látja át az egész pályázati körben, hogy kik pályáztak és milyen indokok alapján – az egész munkát esetlegessé teszi.
Ha visszaemlékszünk rá, tavaly is idők végtelenjéig folyó vita indult ki ebben a témakörben.
És legutoljára: a határidő április 30-a. Aki erre a pénzre vár, annak már, ha ez most lenne, is késő lenne. Jól szervezett munkával meggyőződésem, hogy ez a határidő egy jó hónappal előrehozható lenne.
A tisztelt Háznak és a leendő bizottságnak, amit elmondtam, megfontolásra szántam. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem