SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke:
SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke: Köszönöm, Elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt azt szeretném megjegyezni, hogy a 4626-os számon beterjesztett költségvetési bizottsági előterjesztésnek van egy melléklete, minthogy maga az előterjesztés egy különbizottság létrehozását javasolja, szükség van a bizottság személyi összetételét illető javaslatra is. A melléklet ezt tartalmazza, s ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy ezt képviselőtársaim a ma reggeli csomagban megkapták. Ezt azért kell külön hangsúlyoznom, mert a csomaghoz mellékelt tartalmi lista nem utal arra, hogy ilyen van a csomagban, ennek ellenére utolsó előtti lapként ez mellette van.
Akkor már azt is megjegyezném, hogy természetszerűleg ezeket a személyi javaslatokat nem a költségvetési bizottság teszi, hanem a Parlament pártfrakciói.
Ami a dolog érdemi részét illeti, az ez évi költségvetés pénzkereteket hagyott jóvá a társadalmi szervezetek, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek és az egyházak költségvetési támogatására. Ezeket a pénzeszközöket az érintett szervezetek között el kell osztani, az elosztás az Országgyűlés hatásköre, de szükség van bizottsági előkészítésre.
Az egyházak és a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek esetében a dolog viszonylag egyszerű, ezeknek a pénzeszközöknek az elosztását csak érintőlegesen tárgyalja a mi bizottsági javaslatunk. Ezeknél ugyanis van olyan országgyűlési bizottság, amely előkészítheti az elosztást, nem így a társadalmi szervezeteknél vagy az előbb említettekhez képest egyéb társadalmi szervezeteknél. Sajnos az elmúlt évben a hasonló elosztás előkészítését végző bizottság megbízatása lejárt, és az elmúlt évben a Parlament nem vett napirendjére egy olyan képviselői indítványt, amely egy megfelelő bizottságot az ez évi elosztásra, illetve annak előkészítésére is felhatalmazva létrehozhatott volna. Így tulajdonképpen ebben az elosztásban most – vagy most ismét – nulláról kell indulni, emiatt az elosztás, amely egyébként már most tulajdonképpen megvalósítható lehetne, kényszerű halasztást fog szenvedni.
Nos, tisztelt Ház, a hasonló késedelmet a következő évben és az azt követő években mindenképp el kellene kerülni. A költségvetési bizottság javaslata részben ezt célozza, részben pedig az idei elosztás megvalósítását, illetve előkészítését. Amit javaslunk tehát, az egy különbizottság létrehozása. Az előterjesztésből kiderül, hogy ez a különbizottság nem fog fennmaradni vélhetően ez év végén túl.
Ez a bizottság kettős feladatot kapna, a bizottság egyrészt nyilvános pályázatot írna ki az idei támogatási keretből támogatás elnyerésére, a beérkezett pályázati kérelmeket értékelné, és javaslatot tenne az Országgyűlésnek a pénzkeret kérelmezők közötti elosztására. Másrészt a bizottság a további évek hasonló elosztási procedúrájának megkönnyítése és gyorsabb lebonyolítása érdekében törvényjavaslatot vagy országgyűlési határozati javaslatot nyújtana be az Országgyűlésnek a társadalmi szervezetek költségvetési támogatása elosztásának rendjére és eljárási szabályaira vonatkozólag.
Röviden, az idő előrehaladottságára való tekintettel is, ennyit szerettem volna mondani, és a költségvetési bizottság nevében kérem a tisztelt Házat, hogy a kérdéses elosztás minél előbbi megvalósíthatósága érdekében támogassa ezt a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem