RÓZSA EDIT (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

RÓZSA EDIT (SZDSZ)
RÓZSA EDIT (SZDSZ) Köszönöm szépen. Nagyon sajnálom, hogy Hasznos képviselőtársam éppen most ment ki, ha esetleg a teremőr még tudna neki szólni, neki is szánnám mondandóm egy részét. De még mielőtt erre rátérnék – tisztelt Országgyűlés, tisztelt Elnök Úr, köszönöm a szót –, egy-két dolgot szeretnék feleleveníteni, mégpedig egyrészről azt, hogy tavaly novemberben benyújtottam egy országgyűlési határozati javaslatot, amelynek éppen az lett volna a célja, hogy már tavaly, a költségvetési törvény elfogadásával egy időben, az Országgyűlés döntsön arról, hogy milyen elosztási elvek alapján kívánja azt a költségvetés által e szervezetek támogatására elkülönített összeget fölosztani, amiről most itt vitatkozunk.
Talán hasznosabb lett volna, hogy akkor, amikor indítványom napirendre tűzését kértem, fölkértem volna akár dr. Tóth Albert József vagy akár Hasznos Miklós képviselőtársamat, hogy támogatóan ők adják elő ennek indoklását, és kérjék ennek napirendre tűzését. Hát ez akkor nem történhetett meg, és talán Tóth Albert képviselőtársam, valamint Hasznos Miklós képviselőtársam sem vehetett részt a szavazásnál. Nem tudom, ők vajon akkor álláspontjukat mennyiben tartották fönn, mennyiben értettek ezzel akkor is egyet, annál is inkább, mert most éppen azokat a kritikákat fogalmazzák meg, amiket én akkor – hát kevésbé hatékonyan – megtettem. Éppen arról beszéltem, arról kétéves tapasztalatról, hiszen az Országgyűlés rendelkezik ilyen tapasztalatokkal. Két ilyen bizottságot állított már föl, egyiknek a vezetője éppen Zimányi képviselő úr volt, aki már '89 végén ígéretet tett arra, hogy az a bizottság, amelyiknek ő volt az elnöke, törvényjavaslatban fogja ezt a kérdést egyszer s mindenkorra megnyugtatóan rendezni. Nos, én azzal a kérdéskörrel nem kívánok foglalkozni, hogy kit terhel a felelősség, és ha akkor a kormánypártok talán szavazataikkal ezt megtámogatják, akkor most erre a vitára nem kell, hogy sor kerüljön, és akkor azok a szegény, szerencsétlen – Hasznos képviselőtársam szavait idézem – társadalmi szervezetek – erről persze nekem egészen más a véleményem, én egészen másként közelítem ezt meg – most nem küzdenének ilyen problémákkal.
Kicsit arról is kell beszélnem, hogy igazából miről is van szó, mert én úgy veszem észre, hogy például Hasznos képviselőtársam egy kicsit félreérti a dolgot, hiszen itt nem arról van szó, hogy kicsi, szerencsétlen, nem nonprofit, mert éppenhogy nonprofit szervezetekről van szó, hogyan tudják átvészelni a következő évet.
Kedves Képviselőtársam! A társadalmi szervezetek költségvetési támogatása fejezet azt szolgálja, hogy a költségvetés az adófizető polgárok pénzének egy részéből a civil szféra különböző szervezési formáit kívánja támogatni. Miután ez a keret igen csekély, ezért az Országgyűlés nyilván prioritásokat határoz meg, határozott meg az elmúlt évben is, azaz előnyben, kiemelt támogatásban kívánta részesíteni a szociális, humánus tevékenységet végző társadalmi szervezeteket, a környezetvédelmi típusú tevékenységet végző társadalmi szervezeteket, valamint a gyermek- és ifjúsági célú társadalmi szervezeteket. Erről van szó, és javarészt országos szervezetekről tehát.
Ez a kör, aminek a támogatási formáiról döntünk majd akkor, amikor ez az általunk fölállított különbizottság be fogja nyújtani a javaslatát, amit – valóban megerősítem Tóth képviselőtársam által elmondottakat – tényleg széles vita követett, éppen az elosztási elvek hiánya miatt.
Ugye vita volt arról, hogy a politikai típusú társadalmi szervezetek, mozgalmak részesülhetnek-e? Annak ellenére részesültek, és be-becsúsztak ilyen támogatások, hogy az Országgyűlés több alkalommal leszögezte, de legalábbis, ami a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakcióját illeti, visszaidézném Hack Péter, illetve Matyi László képviselőtársam e célból benyújtott módosító indítványát, illetve beszédeit, hogy az SZDSZ parlamenti frakciója nem kívánja ebből a keretből a politikai jellegű társadalmi tevékenységet, valamint mozgalmakat támogatni. Ez a pénz egyébként ahhoz is kicsi, hogy az előbb említett, általam említett szférában tevékenykedő szervezeteket is támogathatnánk.
Nos, tehát a magam részéről, illetve a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakciója részéről szeretnénk leszögezni, hogy nagyon sajnálatos, hogy erről az általam tavaly benyújtott indítványról nem szavazott pozitívan a Ház, sajnálatos, hogy ezen elosztási elvek nélkül kell ennek a bizottságnak tevékenykednie. Sajnálatos egyébként általában is, hogy az ellenzéki javaslatokat, amelyek éppen az ilyen hibák kiküszöbölésére készülnek, akár a költségvetés benyújtásának a rendjére ha visszagondolunk, ha ezt akkor tavaly a Ház Eörsi képviselőtársam javaslatára elfogadta volna, nem került volna sor az év végi költségvetési őrületre, de ha az énáltalam benyújtott javaslatot elfogadta volna, akkor talán ez a vita is mellőzhető lenne, és már régen rendezett lenne ezen szervezetek támogatási rendszere.
De a legsajnálatosabb, tisztelt képviselőtársaim, az, hogy az érintettek, maguk a társadalmi szervezetek sincsenek tisztában, hogy ők milyen módon, 1992. február 3-án milyen módon, milyen módszerrel, elvek alapján – merthogy elvekkel, szempontokkal nem rendelkeztünk – részesülhetnek támogatásból. Ez a legsajnálatosabb képviselőtársaim, ezért én arra kérem önöket, hogy a Hasznos Miklós által említett módosító javaslatot se adják be, egyáltalán, lehetőség szerint, ehhez az indítványhoz, amit a gazdasági bizottság beterjesztett, ne adjanak be módosító indítványt, ezzel is megkönnyítve, hogy már a mai napon erről az indítványról dönthessünk, és ez a bizottság már a holnapi napon megkezdhesse munkáját. Köszönöm szépen tisztelt figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem