SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tavaly az Országgyűlés több menetben, többszöri nekifutással tárgyalta a címzett és céltámogatásoknak az elveiről szóló törvényjavaslatot. Az akkori vitában, majd a szavazásnál a Kormány gyakorlatilag minden módosító indítványt visszautasított. Érve az volt, hogy meg kell őrizni a céltámogatásokra szolgáló összegnek az egyensúlyát, nem szabad túllépni azt, és a képviselői kívánságok ezen mind túl akarnak menni.
Sajnos, ezt az egyensúlyt így sem tudta megőrizni, pedig egyetlenegy érdemi módosító indítványt sem sikerült végül is az Országgyűlésnek elfogadnia a Kormány ellenállásán, amelyeket pedig elfogadott, ott bizonyos bonyodalmak keletkeztek. Ugyanis, hogyha megőrizte volna ezt az egyensúlyt, akkor nem fordulhatott volna elő olyan, hogy a könynyebb ellenállás irányában haladva a céltámogatásokhoz csoportosította át azt az összeget, amely egyébként a címzett támogatásokra szolgált volna. Céltámogatásoknál ugyanis nem nagyon lehet az összegekkel mozogni, ott elég szigorúan meg vannak határozva a feltételek, alanyi jogon jár ez a juttatás. A címzett támogatásoknál azonban nagyobb a mozgástér, és ennek az áldozatává vált több intézmény, több kórházfelújítás és az általam módosító indítvánnyal is megtámogatott soproni színháznak a felújítása is.
Mi történt ebben az esetben? A százmillió forintot, amelyet a színház felújításának a támogatására ad a Kormány, két részre bontotta, 50 milliót ebben az évben, 50 milliót pedig a második évben kíván kifizetni ebből. Vagyis olyan juttatást ad, amilyent és ahogyan azt senki nem kérte.
Építészeti és az építkezésnek az elemi szabályait ismerők számára a felújítás nem olyan dolog, hogyha az egy évben rövid időn belül elvégezhető, akkor azt részekre lehetne bontani. Azt hiszem, hogy a pazarlásnak a legkiválóbb módja az, amit a Kormány művelt spórolás címén, hiszen az az 50 millió, amit jövőre fizethet ki azért a beruházásért az önkormányzat, jövőre már jóval kevesebbet ér. Kérdezem én, hogy belekalkulálta-e az inflációt a Kormány ebbe, azonkívül mi a költségvetési státusza ennek. Előre elköltjük a jövő évi költségvetést? Előre meghatározzuk azt, hogy milyen módon és kik kapnak ilyen összegeket azon a címen, hogy az idei nem volt elég erre?
Nagyon sok kérdés merül fel tehát ezzel kapcsolatban. Módosító indítványomban ezt a problémát kívántam volna megoldani. Az önkormányzati bizottságban ez a javaslat nem nyert támogatást, és az előterjesztő sem támogatta. Csak reménykedni tudok abban, hogy a jövőben ilyen típusú kényszermegoldásokhoz nem fog a Kormány folyamodni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem