HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslatokat véleményem szerint elsősorban az azokhoz benyújtott módosító javaslatok minősítik.
Nézzük például ezt az önkormányzatok céltámogatásáról szóló törvényjavaslatot és módosító javaslatait! A módosító javaslatok egyik – nagyob-bik – része a Kormány által elutasításra javasolt céltámogatási igények kielégítését célozza. Gondolom, ilyen témájú javaslatot majdnem minden olyan képviselőtársunk benyújtott, aki felfedezte a törvényjavaslat 5. számú mellékletében az elutasításra javasolt 836 igény között választókörzete valamelyik települését.
Én 5421-es szám alatt, illetve az ahhoz kapcsolódó 5489-es szám alatt nyújtottam be javaslatomat körzetem elutasításra javasolt tizenöt települése érdekében. Hogyne nyújtottam volna be javaslatomat, amikor egymás után kaptam az elkeseredett hangú leveleket! Ezek a polgármesterek által írt levelek általában arról szóltak, hogy bízva az önkormányzati törvény és az országgyűlési irányelvek szép ígéretében, abban, hogy legyen minden falunak egészséges ivóvize, céltámogatásokat igényeltek a megvalósításhoz. Arról is szóltak ezek a levelek, hogy ha már drága pénzen terveztettek, jó volna meg is építeni; vagy ha már a kutat megfúrták, jó volna vezetéket is építeni – vagy azt minden utcába elvezetni, ha már valahova elvezették. Megírták, hogy akik folytatni akarták a megkezdett munkát, mégegyszer nem kaptak vízjogi létesítési engedélyt, és ezért lesznek elutasítva. Mások azt írták, hogy nagy a költség, mert csak drága berendezéssel lehet vizüket ivóvízzé alkalmassá tenni – például vastalanítással –, és ezért lesznek elutasítva. És volt, aki azt írta, hogy nem is tudja, mit mulasztott el benyújtani a rövid idő alatt, amiért nem kapják majd meg a kért támogatást.
Tehát benyújtottuk javaslatainkat, makacsul ragaszkodva a gondolathoz, hogy az igények jogosak. Benyújtottuk javaslatainkat, pedig sejtettük, hogy azok reménytelen sorsúak, el lesznek utasítva. Ezek a javaslatok ugyanis jóakarat nélkül nem férnek bele a céltámogatás jelenlegi rendszerébe. A céltámogatás jelenlegi rendszere ugyanis úgy működik, hogy először adva van egy keretösszeg, azután a támogatás irányelvei, majd lehet jelentkezni az igényekkel.
Igen ám, de az igények törvényszerűen minden esetben meghaladják a lehetséges keretösszeget. Mit lehet ilyenkor tenni? Ekkor jön a kormánytrükk. Az igénybejelentés technikáját és feltételeit úgy kell előírni, hogy az eleve garantálja az igények tizedelését mindaddig, amíg azok szépen bele nem férnek az adott keretbe.
Régi ismert fogás ez, képviselőtársaim, de ki kell jelentenem, egy demokratikus rendszer kormányának ez az eljárás igazán nem válik becsületére. Nem lehetett volna nyíltan, becsületesebben és mindenekelőtt demokratikusabban kezelni ezt az ellentmondást?
Szüksége van-e a Kormánynak arra, hogy kicsinyes vádakat suttogjanak arról, miért lehetett 93 önkormányzatnak 836-tal szemben mégis utólag bekerülnie a keretbe?
Képviselőtársaim! Arra gondoltam, amikor írtam az 5422-es számú módosító javaslatoma – amely arról szól, hogy kapjanak lehetőséget az elutasításra javasolt önkormányzatok igénybejelentéseik utólagos kiegészítésére –, talán az előterjesztők is felülvizsgálják álláspontjukat és egy kis jóakarattal megadják az önkormányzatoknak ezt a lehetőséget.
Nem tudom, ugyanerre gondolt-e Vastagh Pál MSZP-s képviselőtársam is, aki előttem 5406-os szám alatt, majd Fekete Pál MDF-es képviselőtársam, aki hozzá kapcsolódva 5440-es szám alatt javasolt hasonló, lényegében ugyanezt a célt szolgáló megoldást.
Igazán örömmel olvastam ezeket a javaslatokat, de amikor a költségvetési bizottság kapcsolódó módosító javaslatát, illetve az előterjesztő erre vonatkozó egyetértő nyilatkozatát is olvastam, akkor már kezdtem remélni, hogy 1992-ben a céltámogatást igénylő önkormányzatok nem lesznek megcsalva.
Amennyiben a tisztelt Országgyűlés az előbb említett módosító javaslatok bármelyikét elfogadja, én az 5421-es és 5422-es, illetve ahhoz kapcsolódó módosító javaslataimat örömmel és természetesen viszszavonom. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem