VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ)
VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ) Tisztelt Államtitkár Úr! Szabaddemokrata lelkületem örül. Ön az 1992. augusztus 1-jén megjelent Beszélő "Kis Imre-jelenség amúgy szürkében" című cikkét szóról szóra felolvasta nekem és a tisztelt Háznak is. Úgyhogy aki esetleg nem olvasta volna, most már szerzett róla ismereteket.
Ezt a választ egyébként nem az államtitkár úr írta – nyilvánvalóan – ebben az újságban, hanem dr. Joó Bálint.
Hát akkor talán folytassuk a sajtóismertetést. Erre a cikkre ugyanis megjelent egy válasz is. Abban természetesen az elmondottaknak a cáfolata áll. De addig is, a jogszabályokkal kapcsolatban. Valóban, tudomásom van arról, hogy megjelent a 16/1992-es kormányrendelet, a 4/1992-es BM-rendelet, sőt a 13/1992-es BM-utasítás is, amely az ún. hatásköri listát módosította.
Igen ám, csak ebben az szerepel, hogy az utasításban rögzített megfelelő személyzeti hatáskörök alkalmazhatók a hivatásos önkormányzati tűzoltóság állománya vonatkozásában is. Valóban. Csak egy itt a gond. Ugyanis az, hogy az önkormányzati képviselőtestület döntése csak a parancsnok kinevezésére terjed ki. Tehát akkor nincs értelme az egésznek. Ennyit a jogszabályról.
A másik. Az anyagiak szétaprózása. A törvény világosan kimondja: az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok a székhelyüket meghaladó körzetben kötelesek ellátni a tűzvédelmi feladatokat. Magyarán, az önkormányzat irányítása alatt álló városi tűzoltóságok ellátási körzete az ország egész területét lefedi, tehát nincsen szó az anyagi erőknek a szétaprózásáról. Csupán arról van szó, hogy van egy törvény, amelyet nem hajtottak végre.
Úgy vélem, az igazi indok a tűzoltó-parancsnoki értekezleten hangzott el, s most szó szerint idéznék a miniszter úr ott elhangzott beszédéből. "Változatlanul fennmarad az a rendszer, hogy bár a városi tűzoltóság önkormányzati keretbe került, de a keret költségvetési fedezete az a Belügyminisztérium költségvetésébe került tervezésre." Nevezetesen éppen azért, hogy e fontos szervezet ne cincálódjon túl – pontos idézet ", "Majd lehet, hogy eljön az ideje annak, és az odébb van még, hogy most döntsünk benne, hogy az önkormányzati, nem önkormányzati vitát eldöntsük. Általában feltehetően önkormányzati lesz, de ahhoz már egy olyan önkormányzati létezés kell, amelyik nem azonos a mostanival. Majd öt év múlva, ha helyrerázódunk minden szempontból, akkor ez egy nagyon jó rendszer, átvesszük."
Tisztelt Államtitkár Úr! Bízom benne, hogy rövidebb időt vesz igénybe a helyrerázódásunk. A választ nem fogadom el. Köszönöm. (Nagy taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem