VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ)
VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ) Tisztelt Államtitkár Úr! Bár interpellációm benyújtása – aminek dátuma május 14-e volt – óta már több cikk is megjelent különböző lapokban, úgy érzem, hogy interpellációm mégsem vesztette időszerűségét. Ennek főképp két indokát jelölném meg.
Az egyik az, hogy talán reálisan látom, hogyha Magyarország lakosságának többsége, sőt a tűzoltóság többsége nem olvassa sem a Beszélőt, sem a Magyar Fórumot, hisz ezekben az újságokban jelentek meg a cikkek. A másik indok pedig az, és ez a komolyabb, hogy a probléma még ma is probléma, mert azóta sem oldódott meg.
Az 1991. évi XX. törvényben az Országgyűlés úgy döntött, hogy a tűzoltás és a műszaki mentés az önkormányzat közszolgáltatási feladata, a hivatásos önkormányzati tűzoltóság általános irányítása a képviselőtestület hatáskörébe tartozik. Minthogy a közszolgáltatási feladathoz anyagi fedezet is jár, ezért a hivatkozott törvényben úgy rendelkezett annak idején a Parlament, hogy a fedezetet az állami költségvetés a Belügyminisztérium útján biztosítja. Ez a törvény 1991. július 23-án lépett hatályba, és hat hónap állt rendelkezésre ahhoz, hogy a vonatkozó jogszabályokat az illetékes miniszterek meghozzák.
A belügyminiszter úr azonban ennek a kötelezettségének nem tett eleget. A városi hivatásos önkormányzati tűzoltóságok anyagi eszközeit és az intézmények munkáltatói jogát, általános irányítását, és az 1992. évi fenntartási költségeket az önkormányzatoknak nem adta át. Ezen jogszabály hiányában a Belügyminisztérium külső szervei gyakorolják a mai napig is a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok munkáltatói jogait és kezelik azok költségvetési fedezeteit.
Ezért kérem, szíveskedjék a következő kérdésekre válaszolni:
Milyen meggondolás alapján tartják vissza a városi hivatásos önkormányzati tűzoltóságok személyi állományának munkáltatói jogát rendező, úgynevezett hatásköri lista kiadását?
Ki a felelős azért, hogy az ország 8000 tűzoltóját gyakorlatilag jogszabály hiányában egy éve szóbeli utasításokkal irányítják?
A Belügyminisztérium miért nem adta át az 1992. évre biztosított, a költségvetésről szóló 1991. évi XCI. törvényben már külön tervezett fenntartási költségeket az önkormányzatoknak?
Milyen meggondolás alapján kezelik a BM külső szervei a törvény előírásai ellenére, és ki ezért a felelős?
Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem