KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Erre valószínűleg a politikai államtitkáromnak kellene válaszolni, aki ezt megelőzően a Pénzügyi Számítástechnikai Intézet vezérigazgatója volt, amelyik a megyei hivatalok, városok számítógépesítését végezte immáron 6 éve, mert 6 évvel ezelőtt kezdődött el a modern PC-kkel az ellátásuk.
A képviselő úr interpellációját megvizsgáltattam, és a következőt szeretném elmondani:
A helyi adókról szóló törvény, illetve a gépjárműadóról szóló törvény felhatalmazása alapján pénzügyminiszteri rendelet szabályozza a gépjárműadó és a helyi adók nyilvántartásával, kezelésével és elszámolásával összefüggő feladatokat. Az önkormányzatok által megállapított helyi adók nyilvántartása, feldolgozása ma a hagyományos kézi nyilvántartástól a személyi számítógépes nyilvántartásig terjed, sokszínű a technikai megoldás, differenciált az adóügyi dolgozók számítástechnikai felkészültsége, és önkormányzatonként más és más információs igények fogalmazódnak meg a számítástechnikai rendszerrel szemben. Ezért igen nehéz olyan programokat kidolgozni, amelyek minden önkormányzatnak egyaránt megfelelnek, és ami az önkormányzati igényeken túl a központi információs szükségleteket is kielégíti.
A gépjárműadó – mert erről van szó – feldolgozásával összefüggő gondok jelen időszakban más jellegűek, mint a helyi adók nyilvántartását érintő általános kérdések. Itt ugyanis csak a probléma egyik része a számítástechnikai program alkalmassága, az igazi gond az, hogy az új adó 1992. évi bevezetéséből a rendelkezésre álló idő rövidségéből és a közel 3 millió gépjármű adatainak tömegszerű feldolgozási igényéből következően merülnek fel problémák, amelyek értelemszerűen elsősorban a nagyvárosokat terhelik, pl. Kaposvárt.
Az a helyzet, hogy az önkormányzatoknak ma egy időben kell megteremteni a helyi adatbázist, s egyidejűleg kell kivetések készítésével, határozatok kézbesítével, valamint az adóbefizetések nyilvántartási rendszerének létrehozásával működésbe hozniuk az új adórendszert.
A képviselő úr konkrét felvetései a gépjárműadózással összefüggő informatikai kérdésekre vonatkoznak. Ezek sorrendjét követve konkrét válaszaim a következők:
A gépjárműadózás számítástechnikai programjához az önkormányzatok megkapták a felhasználási útmutatót. Ez ma mindenkinek rendelkezésére áll. Túlzás az az állítás, hogy a számítástechnikai program csak a központi igényeket elégíti ki, hisz ez ideig az önkormányzatok – a gépjárműadóról beszélek – az adatbázis létrehozásával, a határozatok elkészítésével csak saját szükségletre dolgoztak, s nem volt feladatuk a központi információs igények kielégítése.
Teljesen valós viszont az a felvetés, hogy az egyidejű és nagy tömegű adatfeldolgozás miatt nem volt tartható a május végi határidő – május 25-én kelt az interpelláció ", ezért 1992. április 30-án intézkedtünk a határidő 30 nappal történő meghosszabbítására.
Képviselő úr felvetései természetesen úgy is értelmezhetők, hogy foglalkozunk-e az adóinformatika korszerűsítésével. A válasz egyértelműen igen. A PM felkérése alapján a Pénzügyi Számítástechnikai Intézet, a Belügyminisztérium, néhány megyei TÁKISZ és több helyi önkormányzat bevonásával külön teamet hoztunk létre az adóinformatikai rendszer korszerűsítésére, a mennyiségben bővülő és minőségben változó önkormányzati, illetve központi információs igények jobb kielégítése érdekében.
Szeretném elmondani, hogy a képviselő úr interpellációjának van egy melléklete, ahol konkrét szakmai észrevételek vannak felsorolva. Ezeket átadtam ennek a munkacsoportnak.
A korszerűsítési munka időrendjét úgy terveztük és tervezzük, hogy 1993. január 1-jétől érvényesüljön egy új, korszerű rendszer, amelynek számítástechnikai programjait a központi költségvetésből finanszírozzuk, és a kész programokat az önkormányzatok térítésmentesen kapják meg.
Célunk egy olyan információs rendszer kialakítása, amelyik egyidejűleg tudja biztosítani az önkormányzati munkához szükséges helyi igények kielégítését, és ugyanakkor a központi tervezőmunkához, az önkormányzatok költségvetésének tervezéséhez szükséges információs igényeket is ki fogja elégíteni.
Végül megköszönve a képviselő úr észrevételeit, szeretném megjegyezni, hogy ebben az időpontban Somogy megye vendége voltam, ahol valamenynyi önkormányzati vezetővel talákoztam. Ezt a problémát nekem nem mondták el, de így is szeretettel köszönöm, és kérem, hogy fogadja el a képviselő úr a válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem