GERBOVITS JENŐ (FKgP)

Teljes szövegű keresés

GERBOVITS JENŐ (FKgP)
GERBOVITS JENŐ (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Abban a kényelmetlen helyzetben vagyok, és talán gesztusértékűnek is vélem, hogy ezt az igen komoly hátterű interpellációt – nem, mintha nekem kifogásom lenne az államtitkár úrral szemben – a miniszterelnök úr átruházta. Engedtessék meg azonban a dolog komolyságára tekintettel, hogy továbbra is miniszterelnök úrhoz adresszáljam az interpellációmat.
Így hát mielőtt hozzáfognék, hadd mondjam, hogy egyik szemem nevet, a másik sír – vagy fordítva ", ugyanis az interpellációm egyik jelentős oszlopa aktualitását veszítette; a legjobb információm szerint a Kaposvári Húskombinát térségében érdekelt kárvallott gazdák kifizetése folyamatban van. Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem a Kormánynak, különösképpen a pénzügyi kormányzatnak azt a korrektséget, ahogy ebben az ügyben segítette végre rendezni a dolgokat, és a kárvallott gazdákat kifizetni. Módot találunk arra, hogy az érintett gazdák a köszönetüket fejezzék ki a Kormány, illetőleg a pénzügyminisztérium felé.
Azonban sír a másik szemem, mert a szelesztei téesz által organizált térség bizony-bizony intézetlen maradt. Hadd mondjam el jobb ismeretérdekből: ez a termelőszövetkezet egy integrációba kezdett, mint nagyon sok más termelőszövetkezet abban az időben, négy megyére terjesztette ki: az OTP, a termelőszövetkezet, a húskombinát és a gazdák. Mint minden rendszer, ha jól fungál, ez is nagyon szépen dolgozott eladdig, amíg jött a húskrach, s mint ahogy egy rendszerben egy dugulás vagy repedés az egész rendszert tönkreteszi, így történt ez is. Abban az időben mint a Kormány tagja odafigyelvén, s a Kormány elfogadta kérésünket, és mintegy félmilliárd forintot kért le ennek a sertéskrachnak a levezetésére. Ennek a levezető megbízottja dr. Szőke Károly helyettes államtitkár volt. A lényege az volt, hogy a támogatást, az állami szubvenciót a húsüzemek kapják meg, hogy amellett, hogy a szerződéses átvételnek eleget tesznek, a szabad sertéseket is mintegy 600 forint dotációval felvásárolják.
Mint mondtam, ha a rendszer ellenőrzött és rendben van, akkor nincs is gond. Azonban itt az ellenőrzésbe, az ellenőrzés körül hiba csúszott be, az államtitkár úr és csapata ezt nem kezelte ennek megfelelően; a húsipar hamar észrevette a lehetőséget és otthagyta a szerződött sertéseket, és elment a támogatás a szubvenció elnyerése tárgyában a szabad sertésekért. Pánik keletkezett, összedűlt a rendszer, ki-ki örült, hogy megszabadult az állatoktól. Idáig rendben is van. Hanem elmúlt egy bizonyos idő, a pénzek nem folytak be az OTP-hez, és ez a gond nekünk erősebb, nehezebb, mint a volt kaposvári. Nem azért, mert az már rendezett, hanem azért, mert itt az OTP árverez, kétségbeesett jajkiáltások vannak, öngyilkosságok körül áll ez a csapat, és nem tudom megérteni, hogy semmi segítséget nem tudunk akár kilobbizni – jobb jelzőt nem találok ", hogy ezeken az embereken segítsünk.
Kérdezem tehát a miniszterelnök urat, illetőleg az államtitkár urat, hogy ebben az ügyben mit tud, mit kíván segíteni a gazdáknak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem