GERBOVITS JENŐ (FKgP)

Teljes szövegű keresés

GERBOVITS JENŐ (FKgP)
GERBOVITS JENŐ (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Én azt hiszem, ez tipikus esete annak, amikor nem tudjuk, hogy dilettantizmussal, nemtörődömséggel vagy még ennél is roszszabbal – ki sem merem mondani – van dolgunk. Tehát ugyebár itt történt egy ügylet az ön által említett módon, nekem ugyan nincs módom ezt vitatni, megkontrázni. Azonban hadd mondjam el, hogy köztünk és a Kormány között, úgy mondom: köztünk – a reprivatizátorok – és önök – a privatizálók – között alapvető nagy mezsgye, esetleg szakadék az, hogy mi azt valljuk, hogy a lopott holmit, amit elvettek az emberektől, tessék visszaadni. Nekem senki nem tudja megmagyarázni, konkrétan Balatonföldváron, hogy Holovicsék és a családjaik miért nem kaphatják vissza a vendéglőjüket. Majd jön egy betyár kft.-s legény, aki szépen elviszi, a kárvallottak meg nézhetnek utána – ez az egyik oldal.
A másik: a másik vagyon, amit ez a magyar nép a 40 év alatt hozott össze minimálbérből, kommunista szombatokból, békekölcsönökből, megítélésünk szerint ez a népet illeti meg. A szabaddemokratáknak volt annak idején egy javaslatuk, valamiféle állampolgári részvény vagy valami hozzávaló, hasonló tisztességes dolog. Megítélésünk szerint ez lett volna a módja, hogy ezeket a holmikat, birtokokat visszajuttatni, nem tudjuk elfogadni, hiszen ez az ország átélt egy első világháborút, átélt egy második világháborút. Az első világháborúban elvesztettük hazánk kétharmad részét, fizettük a hadisarcot… (Zaj.) …, a másodikban a jóvátételt, de se Horthynak, se Rákosinak eszébe nem jutott, hogy az országot kiárulja és azzal tegye egyenesbe az ország költségvetését. (Közbeszólás: Így van!)
Ami pedig a vételárat illeti, hadd mondjam el – tisztelt Ház ", hogy a Balaton-parton a volt 7-es úttól délre van egy árkategória, a vasút és a 7-es út között egy második kategória, és a vasúton belül a harmadik, hadd ne mondjam, a vízpart az már egy szuperkategória. Bizonyítani tudom; a földvári önkormányzat ajánlatával egy üzlet ügyében: a két út között 10 500 forint/m2-es vételáron, ha ezt az üdülőkomplexumot 7,5 hektárnak, 75 000 négyzetméternek fogadjuk el, s ha még hozzáteszem, hogy ez csak egy véleményezett ár, mert ilyen területet itt semmi pénzért sem lehet se megvenni, se eladni.
Az a tény pedig, illetőleg az a dolog, amit a vevő – és neki igaza is van, hogy leértékeli, mert így nem használható és a többi, ezt már… (Közbeszólás.) … igen, igen, ezt már ismerjük a kupecoktól, aki amikor alkuszik a lóra, akkor gebének titulálja, amikor értékesíti, paripának.
Tisztelt Miniszter Úr! Én elfogadnám az ön válaszát, de itt nem az a lényeg, hanem az, hogy hogyan fogadja el az állampolgár, mert nem tudom elfogadni én sem, kérem a tisztelt Házat, hogy ne fogadja el.
Egyébként, ha elfogadást nyer, gondolkodóban vagyok, hogy egy önálló képviselői indítvánnyal egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérem.
Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelettel köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem