ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előbb Kónya Imre – nem először és talán nem is utoljára – visszautasította egy korábbi, még a szünet előtti megjegyzésemet. Én csak néhány do-logra szeretném felhívni a figyelmet, ami elmaradt az eddigi előadásokból.
Sérti-e az alkotmányosságnak a követelményét, hogyha nem lehet a Parlament döntéseit kiszámíthatónak tekinteni? Hogyha nem tartják be a jogszabályokat, és ha nincsen jogbiztonság? Én azt gondolom, hogy sérti az alkotmányosságnak az elvét és sérti az alkotmányosságot. Ezzel a döntésével a tisztelt Ház többsége megsértette a választójogi törvényt, megsértette a Házszabályt, ily módon azt gondolom, igenis az alkotmányellenes és házszabályellenes döntést hozott.
Arról nem is beszélve, hogy ez a döntés nem szól arról, hogy mennyi időre függesztette föl a tisztelt Ház az erről a kérdésről való döntést. Mikor fog majd dönteni a tisztelt Ház? Egy hét múlva? Egy hónap múlva? Egy év múlva? Ez nem derült ki a javaslatból, az ügyrendi javaslatnak nem is volt tartalma. Az is a jogbiztonsághoz tartozik, hogy a Ház, amikor dönt, akkor tudja, hogy miről dönt. Úgy gondolom, azok, akik ezt a döntést megszavazták, nem tudták, hogy miről döntöttek. Mert nem tudták pontosan, hogy mikor fognak ebben a kérdésben érdemben állást foglalni.
A lelkiismereti kérdésre vonatkozóan Fodor István már megtette a maga megjegyzését, úgyhogy én erre nem térek ki. Csak szeretném felhívni a tisztelt képviselőtársak figyelmét arra, hogy új tények ezzel a kérdéssel kapcsolatban sem egy hét múlva, sem egy hónap múlva, sem egy év múlva nem lesznek. A ténybeli helyzetet a Legfelsőbb Bíróság eldöntötte. Ezt Hack Péter elmondta meglehetősen világosan a kisebbségi vélemény előadásakor. Hogyha ebben a kérdésben egy hét múlva dönteni akar a tisztelt Ház, akkor mindazokat a redundáns információkat, amiket egyébként Kapitány Ferenc elmondott, akkor figyelmen kívül kell hagynia, és egyetlen egy dologgal kell foglalkoznia: a mandátumvizsgáló bizottság elnökének előterjesztésével, és a Legfelsőbb Bíróság döntésével. Márpedig ebben a két dologban semmiféle új ténybeli helyzet nem lesz, tehát a tisztelt képviselők a túloldalon semmivel több információval nem lesznek akkor, amikor erről a kérdésről egy hét múlva dönteniük kell.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem